Starea fetiţei operate pentru extirparea unei tumori de 1 kg la gât este stabilă

Starea fetiţei născute cu o tumoră gigant de un kilogram la nivelul gâtului şi supuse luni unei operaţii de extirpare este stabilă, dar primul pas în recuperarea sa va fi să respire singură, fără ajutorul aparatelor, ceea se va întâmpla în câteva săptămâni, a spus medicul Cătălin Cîrstoveanu.

Urmărește
137 afișări

Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de terapie intensivă neonatologie de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, unde fetiţa, care are puţin peste o lună de la naştere, a fost operată, a confirmat că întreaga tumoră a fost extirpată.

"Acum evoluţia este bună. Primul pas în recuperarea Casianei este să respire singură, mai apoi, în şase luni, aşteaptăm refacerea structurilor osoase musculare şi nervoase pentru a fi supusă unor noi intervenţii", a explicat medicul.

Micuţa se află într-un incubator la terapie instensivă iar doctorii spun că ea va putea să respire singură, fără ajutorul aparatelor, în câteva săptămâni. Dar, în timp, fetiţa va fi supusă unor noi intervenţii chirurgicale la nivelul feţei.

Tumoarea cu care Casiana s-a născut, pe 16 decembrie, cuprindea cavitatea bucală şi ajungea până la coloana vertebrală, curbând traheea, iar copila nu mai putea respira. Fetiţa a fost conectată la aparate din prima clipă a vieţii iar singura sa şansă a fost operaţia. Intervenţia a durat opt ore. Formaţiunea tumorală a fost extirpată, dar au fost sacrificate şi o parte din vasele gâtului şi jumătate din glanda tiroidă, a mai spus medicul.

Medicii aşteaptă rezultatele biopsiei pentru a şti dacă tumoarea este sau nu malignă, însă nu exclud un risc de recidivă.

La operaţia de extirpare a tumorii, au participat pe lângă doctorii de al Spitalul de Copii "Marie Curie" şi doi chirurgi din SUA, dintre care unul de origine română, care au venit într-o misiune umanitară

"Le-am achitat noi cazarea şi transportul. Tot ce facem e din 2 la sută. Rugăm oamenii să ne sprijine", a declarat Alex Popa, preşedintele Asociaţiei "Inima Copiilor", care a sprijinit intervenţia.

Echipa care a operat a fost formată din profesorul Ghali E. Ghali, şef chirurgie orofacială, gât şi cap în Louisiana, profesorul Daniel Petrişor, şef serviciu chirurgie orofacială, gât şi cap în Oregon, şi Mihai Dorobanţu de la Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici