State europene, inclusiv România, sunt "reticente" în combaterea rasismului antiromi

Mai multe state europene, inclusiv România, sunt "reticente" în combaterea rasismului antiromi sau în adoptarea de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei acestei comunităţi, acuză Forumul European al Romilor şi Nomazilor (FERV), o organizaţie cu care Consiliul Europei are un acord de parteneriat.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului State europene, inclusiv România, sunt "reticente" în combaterea rasismului antiromi

State europene, inclusiv România, sunt "reticente" în combaterea rasismului antiromi (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Situaţia actuală a romilor nu este mai bună decât acum 40 de ani. Din unele puncte de vedere, chiar s-a înrăutăţit", explică FERV, criticând România, Macedonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Germania.

De la primul document consacrat acestor chestiuni, semnat în 1969, diverse structuri ale Consiliului Europei au adresat statelor membre numeroase "recomandări" vizând îmbunătăţirea situaţiei romilor, aminteşte FERV, subliniind că multe dintre aceste măsuri nu au fost aplicate.

"Mai gravă este reticenţa anumitor state membre de a aplica decizii constrângătoare din punct de vedere juridic", precum cele ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), continuă organizaţia.

"Există o lipsă de voinţă politică, majoritatea ţărilor nu consideră problema romilor ca fiind prioritară sau argumentează că nu dispun de fonduri pentru ameliorarea situaţiei", continuă FERV, evocând persistenţa unei atitudini de "foarte mare intoleranţă", chiar de "rasism" contra romilor.

"Situaţia este dificilă în toate cele 47 de ţări membre ale CoE", adaugă asociaţia, potrivit AFP, precizând că problemele sunt preocupante în cele şase ţări enumerate.

În România, declaraţiile care stigmatizează romii sunt "frecvente în discursul politic", iar în Slovacia romii sunt supuşi "inegalităţilor" privind condiţiile de locuit şi "segregării" în şcoli, avertiza recent Comisia antirasism a CoE.

"Segregarea" îi vizează şi pe copiii romi din Cehia, aminteşte FERV, evocând probleme şi în Germania, Serbia, Ungaria, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici