Prima pagină » Social » Staţie de epurare ape uzate de peste 26 de milioane de euro, inaugurată pe litoral

Staţie de epurare ape uzate de peste 26 de milioane de euro, inaugurată pe litoral

O staţie de epurare ape uzate care va deservi şase localităţi de pe litoral şi a costat peste 26 de milioane de euro a fost inaugurată, luni, în staţiunea Eforie Sud, în prezenţa ministrului Mediului, Rovana Plumb, care a declarat că prin această staţie "apa de îmbăiere va respecta standardele UE".
Staţie de epurare ape uzate de peste 26 de milioane de euro, inaugurată pe litoral
Catalin Leganel
29 apr. 2013, 18:51, Social

„Această investiţie, în sumă de 26,4 milioane de euro, va asigura atât protejarea plajei cât şi, în special, a turiştilor, dat fiind faptul că ne interesează calitatea apei de îmbăiere. Prin această staţie de tratare calitatea apei de îmbăiere va respecta standardele Uniunii Europene”, a declarat Rovana Plumb.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a staţiei de epurare ape uzate din Eforie Sud au fost cofinanţate din Fondul de Coeziune, contractul de finanţare fiind încheiat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice în 3 martie 2011, la valoarea de 139.739.789 lei.

Staţia are o capacitate maximă de 745 litri pe secundă şi va prelua şi prelucra apele uzate din Eforie, Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costineşti şi Schitu.

„Apreciez modul în care a fost conceput acest proiect pentru că are o flexibilitate astfel încât poate acoperi necesarul de tratare a apelor uzate pentru cetăţenii din toate cele cinci localităţi plus Eforie, dar şi pentru că s-a ţinut cont şi de afluxul de turişti din timpul sezonului estival şi avem posibilitate de preluare a apelor şi tratare, astfel încât apa mării să fie curată”, a spus ministrul Mediului.

Lucrările de reabilitare şi modernizare au constat în demolarea parţială a fostei staţii, extinderea la capacitatea proiectată, dar şi introducerea treptei terţiare de epurare, incluzând îndepărtarea biologică a azotului şi fosforului, stabilizarea aerobă şi deshidratarea nămolului. Prin introducerea treptei terţiare de tratare a apelor uzate, staţia de epurare Eforie Sud este una din cele mai moderne staţii de epurare din Romania.

„Este o staţie de tratare a apelor uzate care asigură toate condiţiile necesare mediului şi care utilizează o tehnologie modernă. Doresc să-i felicit pe constructorii care au participat la realizarea acesteia. De asemenea, doresc ca pe litoralul românesc să avem cât mai mulţi turişti, un mediu curat, o calitate a apelor de îmbăiere care să asigure standardele europene de mediu şi o protejare cât mai mare a sănătăţii cetăţenilor, pentru că sănătatea este în strânsă legătură cu protejarea mediului”, a mai declarat Rovana Plumb.