Statistică îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri de violenţă în familie în 2010. Un ONG semnalează problema în două piese de teatru

Peste 11.000 de cazuri de violenţă în familie, abuz fizic şi emoţional au fost înregistrate în 2010, iar aproape 3000 în primul semestru din 2011, Asociaţia No Abuse marcând Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor prin piesele de teatru "Fraţii" şi "Dincolo de dincoace".

Urmărește
1659 afișări
Imaginea articolului Statistică îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri de violenţă în familie în 2010. Un ONG semnalează problema în două piese de teatru

Statistică îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri de violenţă în familie în 2010. Un ONG semnalează problema în două piese de teatru (Imagine: Shutterstock)

În anul 2010, în România, s-au înregistrat 11.232 de cazuri de violenţă în familie, abuzul fizic şi cel emoţional fiind cele mai întâlnite (la peste 1.200 de situaţii), au fost raportate peste 3.300 de sesizări la numărul unic 983, dintre acestea 2.419 se refereau la neglijare şi 543 la abuz fizic, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) furnizate ONG-ului.

În România sunt 53 de centre care oferă adăposturi victimelor violenţei în familie, având o capacitate totală de 699 de locuri.

În anul 2011, numai în primul trimestru, s-au înregistrat aproape 2.900 de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, potrivit Ministerului Muncii.

La aniversarea unui an de la înfiinţare, Asociaţia No Abuse a organizat, joi, evenimentul "Violenţa pusă în scenă", unde au fost prezentate premierele pieselor de teatru cu rol educativ "Fraţii" şi "Dincolo de dincoace". Scenariile sunt scrise de tineri din liceele bucureştene, beneficiari ai proiectului "Prin noi, o lume mai bună pentru toţi!" şi au ca sursă de inspiraţie cazuri reale.

Proiectul "Prin noi, o lume mai bună pentru toţi!" s-a desfăşurat în parteneriat cu Direcţia pentru Sport şi Tineret a municipiului Bucureşti, cu sprijinul a 30 de voluntari. Evenimentul de joi a marcat, de asemenea, "Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor".

"Campania «Violenţa e o crimă» a avut ca efect mobilizarea comunităţii prin creşterea gradului de participare al tinerilor în acţiunile care au ca scop prevenirea şi combaterea violenţei în familie activarea tinerilor ca voluntari în organizaţia noastră mobilizarea liderilor de opinie, a mass media, precum şi a unora dintre autorităţile locale", a declarat preşedintele No Abuse, Mirela Pavel.

Pe parcursul primului an de activitate, Asociaţia No Abuse a derulat proiecte în zece licee bucureştene, având ca principal scop prevenirea şi combaterea violenţei inter-relaţionare (Pro Dialog, Spune mai departe, Facilitarea interacţiunii între liceeni şi poliţiştii de proximitate, "Prin noi, o lume mai bună pentru toţi!"). Proiectele au avut aproximativ 400 beneficiari direcţi, tineri liceeni.

Începând cu 8 noiembrie 2010, Asociaţia a lansat campania "Violenţa e o crimă", care s-a desfăşurat pe patru piloni principali, respectiv îmbunătăţirea cadrului legal privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, crearea de programe care să ajute la prevenirea violenţei domestice şi care să contribuie la schimbarea mentalităţii, informarea autorităţilor cu privire la importanţa prevenirii unor fenomene, nu doar sancţionarea acestora, şi mobilizarea societăţii civile, mass-media, a liderilor de opine, a autorităţilor implicate, precum şi a mediului privat.

Împreună cu Loteria Română, Asociaţia a realizat sondajul online referitor la opinia românilor cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, a introducerii măsurilor de siguranţă a victimelor violenţei în familie. Conform sondajului realizat pe un eşantion de 75 de persoane, peste 90 la sută dintre respondenţi consideră că o singură palmă primită, injuriile şi jignirile pot fi o formă de violenţă. Toţi consideră necesară introducerea în legislaţie a ordinului de interdicţie, de restricţie şi a altor măsuri de siguranţă a victimelor violenţei în familie.

"Pentru anul 2012 ne-am propus să continuăm campaniile de prevenire, cu posibilitatea de a ne extinde şi în alte zone ale ţării. De asemenea, vrem să propunem îmbunătăţirea legislativă a cadrului sistemului de protecţie a copilului şi să demarăm proiecte care vizează întărirea conceptului de familie şi relaţie sănătoasă. Nu în ultimul rând, ne vom concentra pe proiectele care vizează prevenirea discriminării", a menţionat Mirela Pavel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici