- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.11.2023, 13:26)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statistică tristă. Numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 4,85% în primele zece luni
La nivel naţional, în primele 10 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 4,85%, faţă de primele 10 luni ale anului 2022, de la 46.127, la 48.368 de fapte, a anunţat sâmbătă Poliţia Română.
Urmărește
527 afișări
Statistică tristă. Numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 4,85% în primele zece luni
În primele 10 luni din 2023, poliţiştii au emis 10.994 de ordine de protecţie provizorii, 4.539 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.
„La nivel naţional, în primele 10 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 4,85%, faţă de primele 10 luni ale anului 2022, de la 46.127, la 48.368 de fapte. Un număr mai mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În acelaşi timp, indică faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliţia Română”, transmite IGPR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Au fost înregistrate creşteri, comparativ cu perioada similară din anul 2022, pentru loviri sau alte violenţe (de la 28.668 la 29.987 de fapte), nerespectarea ordinelor de protecţie (de la 2.826 la 3.516 fapte) şi ameninţare (de la 5.550 la 5.833 de fapte).
De asemenea, au fost înregistrate scăderi ale infracţiunilor de nerespectarea ordinelor de protecţie provizorii (de la 720 la 709 fapte) şi abandonul de familie (de la 4.662 la 4.226 de fapte).
Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au lovirea sau alte violenţe – 62% (26.987 de fapte), ameninţarea – 12% (5.833 de fapte), abandonul de familie – 9% (4.226 de fapte), nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie – 7% (3.516 fapte), nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului – 4% (1.741 de fapte) şi nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu – 1% (709 fapte), acestea împreună reprezentând 95% din total.
În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 10.036 de ordine de protecţie, 4.539 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 3.516 infracţiuni, cu 24,55% mai multe faţă de perioada similară a anului 2022, dintre care 2.286 în mediul urban şi 1.230 în mediul rural.
La nivel naţional, au fost emise 10.994 de ordine de protecţie provizorii, 4.539 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 709 infracţiuni, dintre care 369 în mediul urban şi 340 în mediul în rural.
În primele 10 luni ale anului 2023,, la nivelul DGPMB şi inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş, Vrancea, unităţi care au intrat în etapa I a proiectului pilot pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 2.982 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 1.966 de ordine de protecţie provizorii şi 1.016 ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).
În 384 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând 12,9% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.
În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, au fost înregistrate în total 335 de infracţiuni, dintre care 15 de distrugere, 253 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 67 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu. Pentru 25 dintre bănuiţii acestor infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 16 reţineri, 4 măsuri de arestare preventivă şi 5 de control judiciar.
IGPR anunţă că, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, marcată sâmbătă, World Vision România demarează campania „Abuzul lasă semne. Informaţia vindecă”, în parteneriat cu Poliţia Română şi Alka Group.
Campania se va derula pe mai multe platforme de socializare, printr-o serie de clipuri cu specialişti din psihologie, asistenţă socială, cât şi jurişti, profesori şi poliţisti care vor da sfaturi adolescentelor despre cum să prevină abuzurile, dar şi printr-un spot.
Totodată, pentru al treilea an consecutiv se desfăşoară proiectul „Tinerele din mediul rural, agenţi ai schimbării”.
Din totalul de 45.439 de victime ale infracţiunilor de violenţă domestică din primele nouă luni ale anului, peste 67% sunt femei, iar 14% minori.
Alte date World Vision România arată că 11% dintre tineri spun că au fost în relaţii de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie, 10 % au avut parteneri care ţipau la ei, 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deşi nu voiau.
Una din zece adolescente se simte insuficient sau deloc informată despre cum să se protejeze de potenţiale abuzuri sexuale. În plus, un procent similar de tinere crede că insistenţa unui partener pentru relaţii sexuale, în ciuda refuzului, constituie un abuz sexual doar în mică măsură sau deloc. Patru din zece dintre elevele chestionate spun că obligarea sau invitarea unui minor să vizioneze imagini pornografice este un abuz sexual doar într-o mică măsură sau nu este deloc.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe