- Home
- Social
- GALAŢI, (14.01.2020, 13:09)
- Petre Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statuia lui Eminescu din Galaţi este păzită zi şi noapte. În fiecare an, un element a dispărut înainte de ceremoniile din 15 ianuarie
O statuie din centrul oraşului Galaţi, care îl înfăţişează pe poetul Mihai Eminescu alături de muza sa, este din nou în centrul atenţiei. Asta deoarece înainte de ceremoniile de pe 15 ianuarie, persoane necunoscute vandalizează statuia, furând mâna muzei.
Urmărește
481 afișări
Statuia lui Eminescu din Galaţi este păzită zi şi noapte. În fiecare an, un element a dispărut
Aproape în fiecare an, începând din 1998, mâna muzei dispare, iar autorităţile sunt nevoite să facă improvizaţii pentru că lângă statuie se desfăşoară numeroase evenimente dedicate zilei poetului naţional.
Până în prezent, mâna a dispărut de 20 de ori şi tot de atâtea ori autorităţile locale au fost nevoite să repare statuia, folosind replici din ghips. Culmea, indivizii care fură mâna statuii au rămas necunoscuţi deşi zona este monitorizată de camere video şi de patrule ale Poliţiei Locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Deoarece măsurile au fost inutile, autorităţile au decis în urmă cu doi ani ca mâna să fie montată pe statuie doar în apropierea zilei de 15 ianuarie. În restul timpului, mai multe replici sunt păstrate la loc sigur în depozitele Primăriei.
Anul acesta, mâna muzei a fost montată pe statuie, iar firma de pază din parc stă cu ochii pe monument. De asemenea, poliţiştii locali şi-au intensificat patrulările prin zonă.
„Secţia nr. 1 Poliţie Locală, zilnic, asigură zona Parcului Mihai Eminescu cu cel puţin o patrulă pedestră sau mobilă.Trebuie precizat că, poliţiştii locali din cadrul Secţiei nr.1 acordă o atenţie deosebită zonelor reabilitate de Primăria Municipiului Galaţi, pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică precum şi prevenirea sustragerii sau distrugerii mobilierului urban amplasat în aceste zone. În perioada 2019 – 2020, pentru neregulile depistate în zona Parcului Mihai Eminescu, poliţiştii locali din cadrul Secţiei nr. 1 au aplicat un număr de 149 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 41 645 lei. Cele mai multe amenzi au fost date pentru consum de băuturi alcoolice, tulburarea ordinii şi liniştii publice, curăţenia localităţii, dar şi oprirea interzisă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei.
Artistul plastic Gheorghe Andreescu a refăcut monumentul de fiecare dată şi anul trecut a propus ca statuia să fie luată din parc.
„Centrele turistice ale lumii au sculpturi în copii, cele în aer liber, la Roma şi la Florenţa. Noi am putea face o copie a acestei statui şi originalul să-l punem într-un spaţiu interior pentru a fi protejată”, a explicat Gheorghe Andreescu.
Statuia lui Mihai Eminescu de la Galaţi a fost prima din provincie care îl înfăţişează pe marele poet. Monumentul a fost realizat în 1911 de Frederic Storck cu banii obţinuţi dintr-o colectă publică. Statuia este copia unei creaţii din parcul bucureştean Cişmigiu.
Foto: Wikipedia
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe