Statuia Lupoaicei din Piaţa Romană va fi mutată în faţa magazinului Bucureşti

Statuia Lupoaicei, copie a celebrului monument roman "Lupa Capitolina", dăruită de muncipalitatea Romei bucureştenilor, va fi mutată din Piaţa Romană în faţa magazinului Bucureşti, în urma unei discuţii cu ambasadorul Italiei, a declarat, sâmbătă, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Urmărește
1059 afișări
Imaginea articolului Statuia Lupoaicei din Piaţa Romană va fi mutată în faţa magazinului Bucureşti

Statuia Lupoaicei din Piaţa Romană va fi mutată în faţa magazinului Bucureşti (Imagine: ro.wikipedia.org)

"Este păcat ca această statuie să stea acolo. Nici nu poate fi văzută. Ca s-o admiri din maşină rişti un accident. Am discutat şi cu ambasadorul Italiei în Bucureşti şi el m-a rugat să îi găsim un loc de unde poate fi admirată mai bine. Am ales esplanada din faţa magazinului Bucureşti. Este de fapt Centrul Istoric. Acolo ar fi locul ei", a explicat Sorin Oprescu.

Statuia Lupoaicei (Lupa Capitolina) a fost donată bucureştenilor în 1906.

Datele arată că atunci, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României şi a 1.800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, municipalitatea Romei a dăruit bucureştenilor o copie a celebrului monument roman "Lupa Capitolina", care o reprezenta pe legendara lupoaică, cea care i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii Romei. Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim.

Iniţial, statuia a fost aşezată pe un piedestal din piatră ce purta acronimul SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul şi Poporul Roman), ea fiind amplasată mai întâi în incinta "Arenelor Romane" din Parcul Carol I (la 7 septembrie 1906), apoi (în 1908) în Piaţa Sfântul Gheorghe (care atunci se numea Piaţa Romei). În anul 1931 a fost mutată pe Dealul Mitropoliei, în anul 1965 în mijlocul părculeţului din Piaţa Dorobanţi. Pentru mai multă siguranţă, în anul 1997 statuia a fost mutată în Piaţa Romană, unde se află şi în prezent.

"Lupa Capitolina", statuia-simbol a Romei, simbolizează originile legendare şi puterea Romei. Statuia din Roma a fost realizată în jurul anului 1.300 d.Hr. Data realizării statuii a fost stabilită în urma unei analize cu carbon. Despre figurile lui Romulus şi Remus se spunea deja că au fost adăugate statuii în secolul al XV-lea.

Într-un articol publicat de cotidianul italian "La Repubblica" pe prima pagină, profesorul Adriano La Regina a precizat că au fost efectuate 20 de teste pe statuia "Lupa Capitolina", la Universitatea din Salerno. El a adăugat că rezultatele testului dau indicii extrem de precise cu privire la faptul că statuia a fost realizată în secolul al XII-lea.

Încă din secolul al XVIII-lea, oamenii de ştiinţă au avut dispute referitoare la originile statuii. Până de curând, se credea că statuia este o lucrare etruscă datând din secolul al V-lea î.e.n.

Omul roman de stat Cicero, care a trăit în secolul I î.d.Hr., a descris statuia lupoaicei ca fiind deteriorată de un fulger, precizând că daunele s-au înregistrat la nivelul uneia dintre labe.

În 2006, Anna Maria Carruba, restaurator şi istoric de artă italian, a argumentat că statuia a fost realizată dintr-o singură bucată, folosind un mulaj din ceară, o tehnică necunoscută lumii vechi. Ea a sugerat că partea deteriorată a statuii a fost rezultatul unei greşeli în procesul de turnare a acesteia.

Statuia este una dintre cele mai importante lucrări expuse la Roma, "Lupa Capitolina" fiind şi emblema clubului de fotbal AC Roma, dar şi simbolul utilizat la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici