Statul cheltuie milioane de euro cu firme de avocatură, deşi are angajaţi mii de consultanţi
Ministerele şi companiile naţionale plătesc anual onorarii de milioane de euro către firme de avocatură, deşi au propriile echipe de consultanţi juridici, scrie Ziarul Financiar în ediţia de miercuri.
Statul cheltuie milioane de euro cu firme de avocatură, deşi are angajaţi mii de consultanţi (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Firmă de 11 avocaţi, contract de 3,5 milioane de euro; firmă de doi avocaţi - 400.000 de euro. Cât de justificate sunt aceste cheltuieli, în condiţiile în care alţi consultanţi juridici sunt plătiţi lunar din fonduri publice? Cum sunt acordate aceste contracte şi ce pot face în plus avocaţii externi faţă de juriştii angajaţi în ministere şi companii naţionale? În ultimii ani zeci de milioane de euro au mers dinspre ministere şi companiile naţionale către servicii avocaţiale, în ciuda faptului că şi în structurile publice sunt angajaţi mii de consultanţi juridici", conform Ziarului Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Ziarul Financiar a încercat, din surse publice, să afle către ce firme de avocatură s-au dus o parte din licitaţiile organizate în ultima perioadă de instituţiile statului şi a descoperit contracte de milioane de euro pentru firme cu cinci-zece avocaţi.
Exemplu? Firma Raţiu & Raţiu, care figurează cu un număr de 11 avocaţi înregistraţi în Baroul Bucureşti, a câştigat la jumătatea lunii aprilie un contract cu o valoare de 13,5 milioane de lei plus TVA (3,2 milioane de euro) pentru a oferi "servicii de consultanţă şi reprezentare juridică pentru probleme punctuale cu care se confruntă C.N. Loteria Română", pentru o perioadă de 26 de luni, se arată în anunţul de atribuire a licitaţiei.
Ce înseamnă asta? Că fiecare avocat al firmei ar putea avea încasări de 11.000 de euro lunar lucrând doar pentru acest contract. Ce ar trebui să facă pentru aceşti bani şi de ce a fost nevoie de un asemenea contract? "Datele care privesc conţinutul contractului nu pot fi puse la dispoziţie, întrucât sunt protejate prin clauza de confidenţialitate cuprinsă în acesta", spun reprezentanţii Loteriei.
Instituţia dispune însă şi de propriul departament juridic, format dintr-un număr la fel de mare de avocaţi ca acela al firmei Raţiu & Raţiu.
"Serviciul Juridic din cadrul C.N. Loteria Română are 11 posturi de consilier juridic, din care doar 4 consilieri juridici au ca atribuţii apărarea şi reprezentarea intereselor C.N. Loteria Română la instanţele judecătoreşti, în contextul în care pe rolul instanţelor de pe întreg cuprinsul ţării sunt peste 300 de cauze şi 3 consilieri juridici pentru activitatea de avizare şi consultanţă", au menţionat reprezentanţii Loteriei.
"După cum probabil ştiţi, avocaţii au obligaţii de confidenţialitate legate de datele contractelor de asistenţă juridică încheiate. În consecinţă, cu toată disponibilitatea, nu vă pot oferi răspunsuri sau confirmări la solicitările dumneavoastră", a răspuns Adrian Raţiu, avocatul partener coordonator al firmei.
Potrivit site-ului de prezentare, Raţiu & Raţiu oferă printre altele servicii de renegociere şi administrare ale unui proiect de infrastructură rutieră de peste 3,4 mld. euro derulat între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi un investitor american, a acordat o opinie legală privind achiziţia de aeronave în valoare de peste 18 mil. euro, precum şi asistenţă juridică către autorităţi publice în mai multe proiecte de concesiune de lucrări în domeniul parcajelor subterane (peste 50 mil. euro) şi comunicaţiilor (peste 200 mil. euro).
"În firmele de avocatură poţi găsi expertiza pe care nu o ai întotdeauna la îndemână în curtea proprie, precum şi echipe mai mari de avocaţi de care nu ai nevoie pe tot parcursul anului. Practica de zi cu zi a juriştilor de prin ministere este diferită de procedura şi avocatura de instanţă practicată de avocaţii din firmele de profil în fiecare zi", apreciază avocatul Daniel Voicu, partener principal al firmei Voicu Filipescu.
Pe de altă parte, avocatul admite că "mai sunt şi şmecherii" în procesul de atribuire a unor contracte.
Firma Mihălcescu & Asociaţii, formată din avocaţi care au fost coordonaţi de către "părintele constituţiei", fostul senator PSD Antonie Iorgovan, a câştigat anul trecut un contract de 7,5 mil. lei (1,8 mil. euro) de la CNADNR pentru "prestări servicii de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere a imobilelor necesare construcţiei drumului expres Petea-Satu Mare-Baia Mare (km. 0 - km. 54) - jud. Satu Mare".
Firma, condusă acum de avocatul Ana-Maria Mihălcescu numără doar cinci avocaţi în cadrul birou lui din Bucureşti, potrivit datelor de la Barou, dar are sedii secundare şi în Reşiţa, Simeria şi Satu Mare.
Un contract mai mic, de 1,3 mil. lei (400.000 de euro) a fost atribuit unei firme formate din doi avocaţi - Pavel Daniel şi Pavel Elvira - asociaţii firmei Pavel şi Asociaţii, pentru acordarea de asistenţă
juridică pentru realizarea exproprierilor necesare executării lucrărilor de reabilitare a "sectorului DN 24 limi ta de judeţ Galaţi-Vaslui până la Crasna şi DN 24B Crasna-Albiţa".
Firma de doi avocaţi poate însă sub contracta la rândul ei alţi avocaţi cu privire la realizarea acestui proiect.
Pentru cele mai multe contracte de servicii juridice sunt organizate licitaţii, în cadrul cărora, de regulă, preţul cel mai mic reprezintă principalul criteriu de atribuire.
Contracte pentru exproprieri atrag însă şi firmele mari de avocatură, cum s-a întâmplat la începutul acestui an cu firma Boştină & Asociaţii, care a câştigat licitaţia pentru asigurarea serviciilor juridice de expropriere a proprietăţilor aflate pe tronsonul Cernavodă - Medgidia al autostrăzii spre Constanţa. Potrivit datelor de pe site-ul CNADNR, Boştină & Asociaţii ar urma să încaseze 350.000 de euro în decurs de şase luni pentru exproprierea a 760 de imobile situate pe o porţiune de 19 kilometri ai viitoarei autostrăzi.
Boştină a mai avut de-a lungul timpului contracte cu instituţii publice sau firme cu acţionariat de stat, asistând Consiliul Judeţean Bacău la contractul de concesiune pentru modernizarea aeroportului din oraş, Ministerul Educaţiei la negocierea unui contract de furnizare de calculatoare de 150 de milioane de euro, Primăria Iaşi la parteneriatul pentru dezvoltarea proiectului Palas din Iaşi sau CFR Marfă la atragerea unei finanţări de 120 mil. euro.
Unul dintre cele mai mari contracte de asistenţă atribuite în ultimii ani a fost cel pentru realizarea autostrăzii Ploieşti - Braşov, câştigat de consorţiul format din firmele Louis Berger SAS, Louis Berger Group, Credinvest Finance International şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Cele patru firme urma să încaseze aproape patru milioane de lei pentru elaborarea documentaţiei şi asistarea în procesul de atribuire a contractului de concesiune.
Potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii (TZA), liderul pieţei avocaţiale în funcţie de veniturile încasate în ultimii doi ani, aproximativ 15% din cifra de afaceri pe 2009 a provenit din sectorul public, respectiv 3,5 milioane de euro, ţinând cont de o cifră de afaceri de 22,7 mil. euro.
Un alt contract important cu o autoritate publică al firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii, finalizat pe parcursul anului trecut, a fost asistarea Ministerului Finanţelor în procesul intentat de EDF Services la ICSID, prin care erau solicitate daune de peste 100 de milioane de dolari ca urmare a unor acuzaţii de corupţie.
Ţuca Zbârcea, în consorţiu cu White & Case, au apărat statul la Washington, tribunalul luând decizia achitării de către EDF a unor daune în valoare de 6 milioane de dolari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO