Statul deschide un cont special de economisire pentru toţi copiii până la 18 ani, cu o sumă de 600 de lei/ Condiţiile "gROwth -Contul de economii Junior Centenar"

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia începând cu anul 2019 se va acorda o primă de stat în valoare de 600 lei anual pentru persoanele care deschid un „cont individual de economii Junior”, rata dobânzii fiind de 3% pe an, sumele nefiind impozabile.

Urmărește
6870 afișări
Imaginea articolului Statul deschide un cont special de economisire pentru toţi copiii până la 18 ani, cu o sumă de 600 de lei/ Condiţiile "gROwth -Contul de economii Junior Centenar"

Statul deschide un cont special de economisire pentru toţi copiii până la 18 ani, cu un cont de 600 de lei

Condiţiile "gROwth -Contul de economii Junior Centenar": 600 de lei anual de la stat până la majorat

"Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim un 1.200 lei. În cazul în care la finele anului alendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, se arată în ordonanţă.

Totodată, sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100000 euro. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei.

În cadrul programului guvernamental "gROwth -Contul individual de economii Junior Centenar", titularul unui astfel de cont este orice copil care îndeplineşte următoarele condiţii: este cetăţean român şi nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi.

“În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei, prin virament, mandat postal prin oficiile Poştei Române sau în numerar prin caseriile unităţilor Trezoreriei Statului. Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacţii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancţiunea nulităţii actelor respective”, se arată în Ordonanţă.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepţia unor cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces, sau în cazul decesului minorului.

La împlinirea vârstei de 18 ani, titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Prima de stat se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului şi se suportă din bugetul anual aprobat potrivit legii pentru Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. În cazul copiilor ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, de punerea anuală minimă de 1200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.


Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi, la Alba Iulia, în deschiderea şedinţei simbolice din Sala Unirii, măsurile care vor fi adoptate, printre ele fiind un mecanism de economisire pentru copii.

"Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii. Toţi copiii din România vor fi puşi până la 18 ani într-un mecanism activ de economisire. Statul va deschide un cont special de economisire. Statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiţi poţi fi retraşi după împlinirea vârstei de 18 ani. Banii economisiţi nu se impozitează şi primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, stimulativă. Continuăm dezvoltarea unor instrumente de piaţă. Avem în vedere creşterea valorii adăugate, concomitent cu valorificarea produselor autohtone. Ne propunem crearea unei surse de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migraţia către mediul urban. Adoptăm azi un act normativ prin care instituim acest mecanism capabil să susţină fermierii şi fermele româneşti pe piaţă internă şi pe cele externe", a mai spus premierul.

"Tot azi vom aproba două memorandumuri în domenii prioritate pentru România. Acordul în domeniul construcţiilor. Un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei pentru sectorul construcţiilor. Ne angajăm să luăm măsuri de sprijinire a educaţiei. Avem în vedere creşterea sumelor în educaţie cu cel puţin 15% anual faţă de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB. Devansarea creşterii salariale prevăzută. Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice. Acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea locuinţei precum şi pentru cumpărarea terenului pentru cei din mediul rural", a mai amintit Dăncilă.

În Ordonanţa ce va fi adoptată joi la Alba Iulia se arată: "Art. 1 - Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă o indemnizaţie după cum urmează: a) invalizilor de război: - 1500 de lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; - 1000 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; - 900 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate; b) veteranilor de război: - 600 de lei lunar. c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit: - 600 de lei lunar.", prevede ordonanţa de urgenţă pentru modificarea art. 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război"/

Cabinetul Dăncilă va aproba, în şedinţa solemnă de joi, care începe la ora 10.30, la Alba Iulia, o ordonanţă de urgenţă privind implementarea programului guvernamental "gROwth-Contul individual de economii Junior Centenar", a anunţat Executivul.

De asemenea, pe ordinea de zi mai figurează o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului remis MEDIAFAX.

La şedinţă solemnă de joi a Executivului mai apar pe ordinea de zi şi două proiecte de hotărâre. Primul vizează aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în anul 2018, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie-Ziua Naţională a României.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre este pentru înfiinţarea Societăţii Naţionale ''Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA ''S.A., completarea art.3 din Hotărârea de Guvern nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin.(6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi Creştere a Precipitaţiilor şi suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Vor mai fi adoptate şi două memorandumuri, unul privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, celălalt pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, completează sursa citată.

Scandări împotriva delegaţiei guvernamentale 

Oamenii s-au aşezat la 20 de metri distanţă de delegaţia guvernamentală, în Piaţa Cetăţii, unde aveau loc depuneri de coroane la statuia lui Mihai Viteazul.

Cele zece persoane au strigat la portavoce ”Demisia” şi ”Ruşine să vă fie”.

Grupul a fost liniştit după o intervenţie a jandarmilor, care au mers să discute cu protestatarii.

În drum către Piaţa Cetăţii, au mai existat câteva persoane care au apostrofat delegaţia guvernamentală sau au avut comentarii ironice.

Niciunul dintre membrii Guvernului nu a reacţionat la scandări.

Protestatarii care au întâmpinat delegaţia guvernamentală la Alba cu huiduieli au continuat să scandeze

Cei câţiva protestatarii care au întâmpinat delegaţia guvernamentală la Alba Iulia cu huiduieli continuă să scandeze şi în timpul şedinţei solemne, care are loc în Sala Unirii.

Şase protestatari au rămas în faţa Sălii Unirii din Alba Iulia, unde se desfăşoară o şedinţă solemnă a Guvernului.

Oamenii strigă la portavoce ”Demisia” şi ”Guvern de hoţi şi de mafioţi”.

”Daţi-vă demisia sau aţi semnat-o cumva acum, în Sala Unirii? Altă întrebare vă rog”, a strigat unul dintre protestatari.

Grupul restrâns de oameni care scandează este păzit de jandarmi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici