Statul nu va mai susţine dobânda creditelor contractate de persoanele cu handicap
Totodată, vor fi suspendate şi operaţiunile de încheiere a unor noi contracte de credit cu unităţi protejate autorizate în baza articolului 99 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Potrivit legislaţiei, unităţile protejate autorizate sunt firme de stat sau private în cadrul cărora cel puţin 30% din angajaţi sunt persoane cu handicap.
Prevederea a fost inclusă în proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară care urmează să intre miercuri în şedinţa de Guvern.
"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe a Guvernului, se suspendă operaţiunile de încheiere a unor noi contracte de credit în baza art. 27 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, şi operaţiunile de încheiere a unor noi contracte cu unităţi protejate autorizate în baza art. 99 din Legea nr. 448/2006", au precizat sursele citate.
Potrivit ultimelor modificări, în articolul 27 din Legea 448/2006 se arată că persoanele adulte cu handicap grav şi accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achiziţionarea unui singur autoturism şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor de acces, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului.
În această categorie intră şi familia sau persoana care are în îngrijire cel puţin un copil cu handicap grav sau accentuat.
Executivul a aprobat, la finele lunii iunie, un proiect de ordonanţă de urgenţă, prin care valoarea creditului a fost limitată la 10.000 de euro, iar termenul de rambursare la maxim cinci ani, după ce s-a constatat că în baza acestui drept au fost achiziţionate autoturisme de lux, şalupe sau iahturi.