Statul plăteşte 2.000 de responsabili cu PR-ul şi comunicarea, care însă nu conving pe nimeni
Guvernul, Parlamentul, ministerele şi celelalte instituţii ale statului plătesc 2.000 de "comunicatori" - responsabilii de relaţii publice, relaţii cu mass-media, informare şi relaţii cu publicul, dar între instituţii şi presă este o fractură uriaşă de comunicare, scrie Ziarul Financiar.
Statul plăteşte 2.000 de responsabili cu PR-ul şi comunicarea, care însă nu conving pe nimeni (Imagine: Mediafax Foto)
În structurile statului există circa 2.000 de persoane care lucrează în departamentele de Comunicare, Informare şi Relaţii Publice şi cu presa, potrivit calculelor ZF.
Repartizarea pe instituţii a "comunicatorilor" este foarte diferită, de la 42 la Camera Deputaţilor la trei la Ministerul Culturii.
"Doar Agenţia Naţională de Meteorologie are unul singur. Nu este clar principiul după care este dimensionat numărul de angajaţi ai departamentului de comunicare din fiecare instituţie. Ministerul Dezvoltării şi Turismului are 21 de oameni la presă şi comunicare, în timp ce Ministerul de Externe are 15", potrivit unei analize efectuate de ZF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Ultimii doi ani de criză au arătat că între instituţiile publice şi presă este o fractură uriaşă de comunicare, conform sursei citate.
"Măsurile luate de guvern nu sunt explicate, responsabilii cu comunicarea trimit jurnaliştii de la o instituţie la alta, informaţiile sunt deseori confuze sau creează chiar probleme. Ultima «ispravă»: purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a anunţat că metroul va circula după miezul nopţii cu ocazia concertului AC/DC care a avut loc acum câteva zile în Bucureşti, dar informaţia s-a dovedit falsă, aşa că oamenii
au trebuit să plece acasă pe jos", notează publicaţia.
Ziarul a trimis solicitări ministerelor şi instituţiilor subordonate Guvernului, Parlamentului, prefecturilor şi primăriilor, spitalelor şi inspectoratelor de poliţie pentru a afla câţi oameni comunică pentru
cele 197 de instituţii de stat.
Luând în calcul în medie 10 angajaţi în comunicare per minister, alţi doi pentru fiecare instituţie subordonată acestora, dacă sunt adunaţi şi comunicatorii de la Guvern (19) şi Parlament (51), cei din administraţia locală (unul per prefectură şi unul pentru fiecare oraş al ţării), poliţie şi spitale (cel puţin jumătate din cele 450), în total rezultă peste 2.000 de comunicatori plătiţi de stat.
"Comunicarea este extrem de defectuoasă, de fapt inexistentă", este de părere Florin Andronescu, om de afaceri care dezvoltă reţeaua de clinici private Sanador.
"Am observat că prezenţa lor (a oamenilor de comunicare - n.r.) este limitată pe anumite canale mass-media. Doar pe canalele mass-media prietene aceştia comunică, însă este necesar să se comunice pe toate canalele. Numai comunicând poţi avea eficienţă. Noi suferim foarte tare din perspectiva comunicării. Unele instituţii şi-au construit unele site-uri relativ bune şi cred că nu mai au nevoie să comunice. Ei uită că mulţi români nu ştiu să navigheze".
De o părere similară este şi Octavian Bădescu, om de afaceri care deţine o firmă de curierat, Delivery Solutions, care spune: "În principiu comunicarea este defectuoasă şi deşi nu am legături directe dese cu instituţiile publice, din experienţa de până acum nu pot să mă declar mulţumit".
Un exemplu pozitiv este însă Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, cu care "am legături permanente, şi dinspre ei se comunică bine".
Nu este clar principiul după care este dimensionat numărul de angajaţi ai departamentului de comunicare din fiecare instituţie.
Camera Deputaţilor are 42 de angajaţi în cadrul Direcţiei pentru Relaţii Publice şi Protocol, care are în structura sa cinci compartimente: Serviciul pentru evaluarea imaginii, Serviciul Protocol, Serviciul Multimedia, Serviciul pentru Informare Publică şi relaţia cu Societatea Civilă şi Centrul Educaţional şi publicaţii.
Podiumul este completat de Ministerul Apărării şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, fiecare cu 23 şi respectiv 21 de persoane angajate la Direcţia Informare şi Relaţii Publice şi respectiv la Direcţia de comunicare.
Numărul comunicatorilor de la Ministerul Turismului, care îşi desfăşoară activitatea în două structuri: serviciul de comunicare şi serviciul de presă, urmează a fi redus de la 21 la 17, au spus reprezentanţii ministerului.
În rândul ministerelor, cei mai puţini angajaţi în acest departament, trei, se găsesc la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Nu foarte departe se află Ministerul Sănătăţii, cu 4 angajaţi. La polul opus se află şi Ministerul Mediului şi Pădurilor cu 18 angajaţi - dintre care patru posturi sunt vacante, o persoană este detaşată, două sunt în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului de până la 2 ani.
În rândul instituţiilor subordonate ministerelor, după numărul de angajaţi în domeniu, cel mai bine ar trebui să comunice Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cu 10 angajaţi la departamentul de comunicare, Autoritatea Navală Română (8 angajaţi) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) (8 angajaţi).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO