Steag tricolor de 150 de metri, desfăşurat la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

Un tricolor lung de 150 de metri a fost desfăşurat, marţi, pe un deal, de către participanţii Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, marcând dorinţa de unire a Republicii Moldova cu România, în debutul "Lunilor Tricolorului".

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Steag tricolor de 150 de metri, desfăşurat la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

Steag tricolor de 150 de metri, desfăşurat la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

Steagul tricolor a fost desfăşurat de cei 100 de participanţi, români din Republica Moldova, din jurul graniţelor şi de pretutindeni, participanţi la cea de a XII-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, pentru a marca dorinţa de regăsire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Tricolorul are o lungime de 150 de metri, o lăţime de 4,5 metri şi o suprafaţă de 675 de metri pătraţi, iar pentru realizarea lui au fost folosiţi 1.350 de metri liniari de material, steagul fiind cusut, timp de o săptămână, de croitorese de la Chişinău.

"Tricolorul este un simbol comun al celor două state româneşti, România şi Republica Moldova, şi el trebuie să ne unească. Avem aceleaşi tradiţii, aceeaşi credinţă, limbă şi istorie. Pornim cu acest steg imens din inima României, de aici, de la Izvoru Mureşului, iar pe 14 septembrie va fi desfăşurat la Chişinău. Tinerii din Republica Moldova îşi doresc unirea cu Patria Mamă şi vrem să transmitem un mesaj clar către clasa politică de la Bucureşti şi de la Chişinău: trebuie să ţină cont de părerea noastră şi de acest tricolor care ne aduce împreună", a declarat George Simion, preşedintele executiv al Platformei Civice Acţiunea 2012, care a iniţiat acţiunea.

Reprezentanţii românilor de pretutindeni au afirmat că drapelul desfăşurat la Izvoru Mureşului este simbolul românismului.

"Nu este doar al românilor din interiorul graniţelor, ci şi al românilor din Republica Moldova, din Ucraina, din Serbia, din Italia, este un simbol al tuturor celor care simt, trăiesc şi grăiesc româneşte, oriunde am fi", a spus Stefan Mihailov, reprezentantul românilor din Serbia.

Preşedintele Partidului "Neamul Românesc" din Valea Timocului, Predrag Balasevic, a declarat că în Serbia românii nu sunt obişnuiţi cu tricolorul.

"La noi, în Timoc, din păcate oamenii nu sunt obişnuiţi cu tricolorul românesc, pentru că până de curând nu am avut voie să îl ţinem acasă, să îl promovăm. Este mândria noastră că suntem români şi faptul că astăzi avem ocazia noi, românii sortiţi să ne ducem traiul în diferite state, să purtăm acest drapel, simbolul nostru, al tuturor, îmi dă un sentiment înălţător", a spus Balasevic.

Tricolorul lung de 150 de metri va fi desfăşurat în zece oraşe din România, printre care Iaşi, Bârlad, Cluj-Napoca, Braşov, Galaţi, Călăraşi, iar în final va ajunge la Chişinău, unde în 14 septembrie va fi organizată o amplă manifestaţie stradală.

De la Chişinău, tricolorul se va întoarce la Bucureşti, unde va fi desfăşurat în 12 octombrie, în cadrul unei acţiuni la care sunt aşteptate să participe 15.000 de persoane.

George Simion a afirmat că, iniţial, drapelul tricolor cusut în Republica Moldova a avut o lungime de 300 de metri, el fiind tăiat în două pentru a "parcurge România la est şi la vest" şi va fi reunit la Chişinău.

Potrivit acestuia, campania de promovare a unităţii naţionale "Lunile Tricolorului" se va desfăşura în perioada 12 august - 12 octombrie, când o serie de evenimente vor fi organizate pe ambele maluri ale Prutului, printre care distribuirea de panglici tricolore şi materiale informative, şcoli de vară, tombole şi flashmob-uri în marile oraşe şi marşuri unioniste în cele două capitale româneşti: Chişinău şi Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici