„Fiecare stat îşi gândeşte capacitatea de apărare. Majoritatea statelor care sunt serioase îşi fac analiza strategică a apărării pe care o revăd cam la 4 ani. Am văzut analiza apărării făcută de Australia, Marea Britanie, SUA. Sunt analize făcute pentru a şti cum faci faţă ameninţărilor de la un moment dat, iar dacă apar ameninţări suplimentare se face o revizuire a acestei strategii. Strategia nu este un document în sine. Noi avem un document. Strategia naţională de apărare este un document, din punctul meu de vedere. Atât. Nu îmi deschide nimic, nu îmi dă nicio posibilitate de acţiune pe baza ei”, a spus Dănilă.
El a arătat că ideea de a „militariza” totul pentru că ar ţine de securitatea naţională nu este una adecvată.
„Dacă ar fi să citesc strict mot-a-mot ce scrie în strategia naţională de apărare, în momentul de faţă aş pune un maior – comandant de şcoală generală, un colonel – comandant de liceu, Institutul Cantacuzino îl luăm şi îi dăm un general, că de fapt deja am auzit că aceasta este decizia, militarizăm totul pentru că totul este de nivelul securităţii naţionale. Nu. Securitatea naţională înseamnă altceva, înseamnă apărare, politică externă, servicii de informaţii. Nu înseamnă nici într-un caz partea de siguranţă a statului, funcţionarea corectă a statului. Acestea sunt în atribuţiile altor instituţii”, a subliniat Dănilă.
„Odată ce pornim greşit pe anumite domenii, vom ajunge la interpretări greşite, la resurse alocate greşit sau la inacţiune. Lipsa de acţiune într-un domeniu se concretizează prin lipsa stării de securitate”, a mai spus fostul şef al SMG.