Stelian Fedorca, eliberat din postul de secretar de stat: Este firească decizia premierului, dar voi continua să contest raportul ANI

Stelian Fedorca, prezentat de Agenţia Naţională de Integritate ca fiind în incompatibilitate, dar care a anunţat că va contestat raportul deoarece îl consideră "lipsit de profesionalism şi denotă rea credinţă", a fost eliberat de premierul Ponta din postul de secretar de stat în Ministerul Educaţiei

Urmărește
1802 afișări
Imaginea articolului Stelian Fedorca, eliberat din postul de secretar de stat: Este firească decizia premierului, dar voi continua să contest raportul ANI

Stelian Fedorca, prezentat de ANI ca fiind incompatibil, eliberat din postul de secretar de stat (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Decizia de eliberare din funcţie a fost semnată joi de şeful Guvernului.

Fedorca a declarat joi seară, pentru MEDIAFAX, că este firească decizia premierului câtă vreme a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

El a adăugat însă că va continua demersurile de contestare a raportului ANI prin care a fost găsit incompatibil şi pe care îl consideră că este "lipsit de profesionalism şi denotă rea credinţă".

Stelian Fedorca a fost numit secretar de stat în Ministerul Educaţiei la data de 16 mai 2012.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, luni, că Stelian Fedorca a fost în incompatibilitate din septembrie 2007, întrucât a ocupat funcţiile de director-consilier în Ministerul Educaţiei şi apoi secretar de stat în Ministerul Educaţiei, simultan cu cea de director al Colegiului "Mihai Eminescu".

Potrivit Agenţiei, în perioada 1 septembrie 2007 - 25 aprilie 2010, Stelian Victor Fedorca a deţinut, simultan, atât funcţia publică de director-consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, cât şi funcţia de director al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", Bucureşti, încălcând astfel dispoziţiile articolului 94, alineatele 1 şi 2, litera a din Legea 161/200.

Totodată, în perioada 16 mai 2012 - 1 februarie 2013, Fedorca a fost în incompatibilitate întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, pe cea de director al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", cât şi calitatea de comerciant în cadrul "Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată", încălcând astfel dispoziţiile articolului 84, alineatul 1, litera g şi alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Inspectorii de integritate au mai constatat că în perioada 1 septembrie 2007 - 25 aprilie 2010, Stelian Fedorca a deţinut atât funcţia publică de conducere de director-consilier în cadrul Direcţiei Politici Educaţionale din Ministerul Educaţiei Naţionale (în perioada 01.09.2007 - 25.10.2007, cu rezervarea postului didactic pe care este titular), cât şi funcţia publică de execuţie de consilier superior în cadrul Direcţiei Generale Strategii privind Corelarea Sistemului de Învăţământ cu Piaţa Muncii (în perioada 12.02.2009-25.04.2010).

În perioada 25 octombrie 2007 - 12 februarie 2009 şi, respectiv, din 12 februarie 2009 până în 25 aprilie 2010, Stelian Fedorca a avut suspendat, la cerere, raportul de serviciu în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe perioada suspendării raportului de serviciu, Fedorca a exercitat, succesiv, funcţiile publice de conducere de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, din 22 noiembrie 2007 până în 1 aprilie 2009 şi, respectiv, director al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", începând cu data de 1 aprilie 2009.

De asemenea, în perioada 8 februarie 2010 - 1 februarie 2013, Stelian Fedorca a deţinut calitatea de comerciant în cadrul "Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată", a mai arătat ANI în comunicatul citat.

ANI a precizat că, potrivit dispoziţiilor articolului 94, alineatele 1 şi 2 litera a din Legea 161/2003, "calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. Funcţionarii publici nu pot deţine funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate (…) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice", iar potrivit dispoziţiilor articolului 84, alineatul 1, litera g şi alineatul 2, "funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă (...) calitatea de comerciant persoană fizică (...) Funcţia de Secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate (...)".

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Tot luni, Fedorca a declarat că va contesta raportul ANI, pe care îl consideră " lipsit de profesionalism şi care denotă rea credinţă".

"Totul este lipsit de profesionalism şi denotă rea credinţă. Informaţiile sunt penibile. Niciodată nu puteam fi angajat prin ordin de ministru fără să mă fi suspendat din funcţiile deţinute anterior", a declarat luni, pentru MEDIAFAX, Fedorca.

"Iniţial, m-am suspendat din funcţia de director în Ministerul Educaţiei şi am fost numit inspector şcolar general. În aprilie 2009, mi-am dat demisia din funcţia de inspector general şcolar, din cea de director în minister fiind suspendat până în aprilie 2010. Am revenit la catedră şi apoi am fost numit director la Colegiul «Mihail Eminescu». În 16 mai 2012, am fost eliberat din funcţia de director al liceului şi, în aceeaşi zi, am fost numit secretar de stat. Oficiul juridic al ministerului nu ar fi acceptat angajarea mea fără să fi respectat legea", a mai spus Fedorca.

Fedorca mai susţine că nu a fost niciodată comerciant, cum se arată în raportul ANI, ci a făcut meditaţii cu elevii, la matematică, până în 2011, când, din lipsă de timp, a renunţat.

Stelian Fedorca poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici