- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.10.2014, 14:37)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STENOGRAME din dosarul Microsoft - Dorin Cocoş îi spunea lui Pescariu: Am vorbit cu Elena şi a zis "foarte bine"
Dorin Cocoş îi spunea lui Dinu Pescariu, într-o discuţie din septembrie, când vorbeau despre semnarea unor chitanţe antedatate pentru o parte a banilor primiţi în schimbul traficului de influenţă pentru contractul privind licenţele Microsoft, că a vorbit şi cu "Elena".
Urmărește
8405 afișări
Dorin Cocoş (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Potrivit unor surse judiciare, prenumele "Elena" menţionat de Dorin Cocoş ar fi al Elenei Goicea şi este menţionat în contextul cumpărării unui apartament de către aceasta de la o firmă, pe "circuitul" prin care Gheorghe Ştefan ar fi încercat să ascundă provenienţa banilor primiţi în schimbul traficului de influenţă.
Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul licenţelor Microsoft. În acelaşi dosar au fost arestaţi preventiv omul de afaceri Dumitru Nicolae, care controlează grupul de firme Niro, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Citeşte şi:
Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, ARESTAŢI în dosarul Microsoft
Citeşte şi:
DOSARUL MICROSOFT: Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş, ridicaţi de poliţişti şi duşi în arestul Poliţiei Capitalei
Procurori anticorupţie arată, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a celor patru, că aceştia au fost denunţaţi de fostul şef al Fujitsu Siemens în România, Claudiu Florică, în 25 august 2014.
Claudiu Florică arăta, în declaraţia pe care a dat-o în faţa anchetatorilor în 10 octombrie, că, în primăvara anului 2009, în urma discuţiilor cu Dinu Pescariu, a mers la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constatat că aici îl aşteptau şi Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu. Florică a arătat că, după acea discuţie, a avut mai multe întâlniri cu aceştia, în cadrul cărora au fost formulate pretenţii băneşti, pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină încheierea contractului pentru încheierea de licenţe.
Claudiu Florică a precizat că, pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Dorin Cocoş - circa 9.000.000 de euro, Gabriel Sandu - 2.700.000 de euro, Gheorghe Ştefan - 3,996.360 de euro, Dinu Pescariu a înfiinţat firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate aceste sume.
Un alt martor a arătat, în declaraţia dată în 28 iunie 2014, că banii daţi lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte retraşi în numerar din Elveţia de către Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş.
Anchetatorii descriu, în referat, modul în care Dorin Cocoş a încercat să ascundă provenienţa unor bani din cei primiţi în schimbul traficului de influenţă privind licenţele Microsoft. La dosar există şi interceptarea unei discuţii din 18 septembrie 2014, din care ar rezulta că Dorin Cocoş i-ar fi cerut lui Dinu Pescariu să semneze chitanţe antedatate:
"DORIN COCOŞ: Pot să fac asta. Da, măi, cap sec! Eu n-am nicio problemă. Eu am vorbit şi cu Marian Nazat. Am vorbit şi cu mai mulţi avocaţi. Dar ăla nu recunoştea.
DINU PESCARIU: Ţi-am zis că am vorbit cu el. Dar Rareş ...?
DORIN COCOŞ: Are şi el (...?). Nu poate să spună chiar tot.
DINU PESCARIU: Ce să zică?
DORIN COCOŞ: Păi cum ce să zică? Ăsta mi-a zis cu teamă, Marian. Şi zic: Măi, dacă ţi-a dat din conturile unui om care (..,?)
DINU PESCARIU: Nu contează. Dar de ce? Să zică el (...?)
DORIN COCOŞ: Mă duc până la prezidenţiale, în p... mea.
DINU PESCARIU: Zice... Asta e chiar pe faţă.
DORIN COCOŞ: Şi zic: Stai, domnule, aşa, că ţi le dau ţie. Şi el mi-a zis: Nu. Dacă mi le dau alţii? ...
DINU PESCARIU: (...?)
DORIN COCOŞ: Nu, te cred, dar din contul tău. Tu mi-i dai mie din cont şi-i spun care e problema. Păi hai să ne vedem într-o zi. Ia-ţi un avocat care ai încredere în el. Zi, când să vin?
DINU PESCARIU: Luni.
DORIN COCOŞ: Luni. La ce oră să mă prezint? Că eu mă prezint. Pe la 12:00? E bine? La 13:00? La cât?
DINU PESCARIU: Stai să vorbesc cu ăla. O să-ţi dau telefon.
DORIN COCOŞ: Dar nu trebuie să-mi dai telefon. Vin aici de la ora 13:00, să zicem. Vin la Club la 13:00. Eşti aici?
DINU PESCARIU: Da. Da. Da".
În 25 septembrie, Dorin Cocoş discută din nou cu Dinu Pescariu despre dosarul Microsoft şi îi indică ce să facă, arătând că a vorbit în acest sens şi cu "Elena":
"DORIN COCOŞ: Las-o asa, că e mai bine. Las-o asa. Că am vorbit şi cu... cu Elena, şi a zis: Foarte bine.
DINU PESCARIU: Da?
DORIN COCOŞ: Da.
DINU PESCARIU: Bravo!
DORIN COCOŞ: Când... Am spus... Că am stat şi m-am gândit... Băi, acolo nu scrie că trebuie să-i dau decât după 10 ani. Păi încep să-i dau mâine. Ce? Hai să fim drepţi. Şi cu asta basta. Şi tu lasă-le acolo!
DINU PESCARIU: Mi-a fost frică să le duc acasă.
DORIN COCOŞ: Foarte bine! Eşti nebun? Mai bine dă-le încoace!
DINU PESCARIU: Da.
DORIN COCOŞ: Lasă-le, dracu! Ei, uşor, aşa! (coboară vocea foarte mult, astfel că unele fraze sunt neinteligibile) (...)
DINU PESCARIU: Păi da’ îl facem.
DORIN COCOŞ: Băi, tu eşti prost? Nu înţelegi că de atunci nu mai...
DINU PESCARIU: Nu, măi. Sunt...
DORIN COCOŞ: Dar ce? Asa? De...?
DINU PESCARIU: De afaceri. Ce faci? Cum îţi merge clubul? Cum aia?... M-a chemat să bem o cafea. Ce? Care e problema? Adică ce? Tu poţi să spui că nu-1 cunoşti sau ce?
DORIN COCOŞ: Ei, hai să nu...
DINU PESCARIU: Măi... (...?) înţelegi? N-am fost eu... A! Nu-ţi mai răspunde ăla?
DORIN COCOŞ: Nu.
DINU PESCARIU: Am simţit aşa... Nu fii fraier!
DORIN COCOŞ: Nu...
DINU PESCARIU: Eu ţi-am zis acuma. Le pun şi eu pe astea aşa. Băi, mă suna în fiecare zi de cinşpe ori, nu odată, nu de două ori. Da? Deci noi... Şi, sincer să fiu cu tine, la un telefon de-al meu erau cel puţin cinci de-ale lui.
DORIN COCOŞ: Dă-1, măi, dracu!
DINU PESCARIU: Lasă-mă, dracu’, în pace! Ce? Stau cu... Aşa. Să văd eu... Şi-i spun: Alo? Ce faci? E cu o chestie să...
DORIN COCOŞ: Da. Da. Adică mulţi mi-au zis.
DINU PESCARIU: Dar cine ţi-a zis?(...)".
Un alt martor a arătat că licitaţia din 2009 a fost organizată pentru a se crea o aparenţă de legalitate şi întrucât "Claudiu Florică nu a reuşit să determine primul ministru de la acea vreme să aprobe încredinţarea directă a acestui contract către firma D.Con-Net"
Procurorii mai arată că, din documentele de la dosasr, rezultă că în 19 octombrie 2009, firma D-CON.NET a încheiat cu Barringwood Investment Ltd un contract ce atestă operaţiuni comerciale fictive: instalarea noii versiuni software, upgrades pentru noua versiune software, service pentru versiunea soft existentă, servicii de urgenţă pentru "Bucureşti, Muntenia, Transilvania, Moldova", în valoare de circa18.153.058 de euro.
La rândul său, Barringwood Investment Ltd a încheiat contracte de asistenţă tehnică ce atestă operaţiuni comerciale fictive cu: Services Incorporated - contract semnat la 29 noiembrie 2009, în valoare de 658.021 de euro; DD Land Oil Corporated Limited - contract în valoare de 3.996.360 de euro; ESSIM Partenrs Corporation - contract în valoare de 2.700.000 de euro, semnat la data de 15 septembrie 2009.
În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.
Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.
Preşedintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.
Săptămâna trecută, procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă Adrianei Ţicău şi lui Daniel Funeriu acuzaţiile şi faptele de care s-ar face vinovaţi în dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, ARESTAŢI în dosarul Microsoft
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate