Ştiinţa explică de ce timpul pare că stă în loc atunci când facem sport

  • Când ne distrăm, timpul parcă zboară.
  • Sunt mulţi care cred asta.
  • Dar regula are o excepţie în cazul activităţii fizice: potrivit unui nou studiu, atunci când suntem în sală, timpul pare să încetinească.
Urmărește
974 afișări
Imaginea articolului Ştiinţa explică de ce timpul pare că stă în loc atunci când facem sport

Ştiinţa explică de ce timpul pare că stă în loc atunci când facem sport

Pentru a testa percepţia timpului în timpul exerciţiilor fizice, cercetătorii din Ţările de Jos şi Anglia au cerut unui număr de 33 de voluntari să finalizeze probe cu bicicleta pe un traseu de 4 km.

În timp ce mergeau cu bicicleta, li se cere ocazional să cronometreze un interval de 30 de secunde „în capul lor”. Descoperirea? Aproape toţi participanţii, în medie, au crezut că au trecut 30 de secunde, când în realitate trecuseră doar 27.

Asta înseamnă că s-au simţit cu 8-9% mai rapizi decât în ​​timp real, de parcă ceasul - în timpul activităţii fizice - a mers cu adevărat mai încet.

„Nu a fost găsită nicio diferenţă între condiţiile de exerciţiu sau diferitele momente de testare (500 m, 1500 m şi 2500 m)”, subliniază cercetătorii.

Pe scurt, creşterea efortului perceput, pe măsură ce au finalizat traseul, nu a influenţat în niciun fel estimarea timpului.

Există şi o concluzie. Nu monotonia sau aşteptarea celor care ne-au precedat într-un exerciţiu ne dau această impresie, ci tocmai efectul (benefic?) pe care pare să îl aibă antrenamentul asupra concepţiei noastre despre minutele care trec.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici