STOICA & Asociaţii câştigă definitiv un litigiu relevant pentru sistemul bancar din România
- Acţionând pentru una dintre cele mai mari bănci din România, avocaţii STOICA & Asociaţii au câştigat un litigiu complex privind anularea ipotecii constituite de un grup infracţional organizat în scopul de a frauda banca.
- Astfel, în perioada 2005-2012, un număr de 59 de persoane au acţionat prin intermediul a peste 40 de societăţi, majoritatea de tip „fantomă”, obţinând, în mod fraudulos, numeroase credite sau leasing-uri pentru maşini de lux de la 10 dintre cele mai mari instituţii financiare de pe piaţa din România.
- Valoarea prejudiciului total creat tuturor instituţiilor financiare fraudate a fost în cuantum de aproximativ 20.000.000 EUR.
STOICA & Asociaţii câştigă definitiv un litigiu relevant pentru sistemul bancar din România
După un proces penal ce a durat peste 10 ani, instanţa penală a confirmat această fraudă uriaşă, dar a dispus şi ”desfiinţarea” mai multor contracte de credit, printre care şi cele încheiate de client. De această soluţie a încercat să profite una dintre societăţile participante la schema infracţională, ce garantase cu o ipotecă imobiliară unul din împrumuturile frauduloase. Invocând caracterul accesoriu al ipotecii faţă de contractul de credit ”desfiinţat” de instanţa penală, societatea a solicitat instanţelor civile anularea contractului de ipotecă. Dacă această cerere ar fi fost admisă, banca ar fi rămas nu numai cu banii luaţi prin fraudele constatate penal, dar şi fără posibilitatea de a executa silit ipoteca, pentru a-şi recupera măcar o parte din pagubă.
În prima fază procesuală, Tribunalul Călăraşi a admis cererea, dând câştig de cauză societăţii reclamante. Preluând cauza în apel, avocaţii STOICA & Asociaţii au întors această soluţie injustă, Curtea de Apel Bucureşti menţinând ipoteca băncii. Soluţia a fost recent confirmată prin respingerea recursului de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Echipa de avocaţi STOICA & Asociaţii a fost formată din Dragoş Bogdan (Managing Partner), Mihai Stănescu (Managing Associate) şi Cornelia Deaconescu (Senior Associate).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Dragoş Bogdan
Dragoş Bogdan: „Miza acestui litigiu a fost foarte mare, cu implicaţii economice şi juridice, atât pentru client, cât şi în plan jurisprudenţial. În plan economic, anularea respectivului contract de ipotecă ar fi putut genera consecinţe dezastruoase, nu doar pentru client, ci şi pentru celelalte instituţii financiare păgubite, declanşând o întreagă avalanşă de proceduri judiciare pentru anularea tuturor ipotecilor folosite în cadrul schemei infracţionale. Din perspectivă juridică, speţa este deosebit de interesantă pentru că, făcând aplicarea corectă a unor principii de drept civil pur, dar şi a jurisprudenţei CEDO relevante, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au tranşat două chestiuni esenţiale pentru aceste tip de cauze cu care se confruntă sistemul bancar.
Mihai Stănescu
Cornelia Deaconescu
Astfel, pe de o parte, decizia instanţei civile de a citi în hotărârea penală sensul corect al instituţiei desfiinţării contractului doar ca înscris, iar nu ca act juridic, merită subliniată pentru caracterul său just şi foarte bine argumentat, mai ales în contextul în care jurisprudenţa penală încă nu este suficient de coerentă şi de consolidată în această privinţă.
Pe de altă parte, Curtea de Apel Bucureşti a decis că principiul anulării actului juridic subsecvent – contractul de ipotecă – ca urmare a anulării actului principal (contractul de credit) nu se putea aplica, el fiind blocat atât de aplicarea răspunderii civile delictuale cât şi a jurisprudenţei CEDO privind protecţia proprietăţii. Această reuşită importantă se datorează şi oamenilor extraordinari din echipa juridică a clientului, împreună cu care am stabilit în cele mai mici detalii întreaga strategie procesuală.”
Constituită în anul 1995, Societatea Civilă de Avocaţi STOICA & Asociaţii a câştigat recunoaştere naţională şi internaţională în lumea dreptului şi a mediului de afaceri, prin întreaga sa activitate de asistenţă juridică şi de reprezentare a unui portofoliu vast de clienţi. De la înfiinţare şi până în prezent, avocaţii din cadrul STOICA & Asociaţii au făcut dovada că sunt o echipă puternică, întemeiată pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & Asociaţii a dobândit o excelentă reputaţie naţională şi internaţională. Performanţele sale profesionale sunt recunoscute ca atare în cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO