STOICA & ASOCIAŢII obţine o soluţie inedită de măsuri provizorii în materia protecţiei programelor pentru calculator

  • Tribunalul Bucureşti a admis recent cererea reclamantei (o societate specializată în realizarea de software la comandă) de luare a măsurilor provizorii, necesare pentru interzicerea încălcării drepturilor de proprietate intelectuală asupra programului de calculator şi, pe cale de consecinţă, instanţa a obligat partea pârâtă să înceteze utilizarea în orice fel a codului creat de reclamantă, inclusiv prin retragerea de îndată a aplicaţiei de pe platformele GooglePlay şi AppStore.
  • Mai mult, au fost admise şi capetele de cerere privind obligarea pârâtei să constituie o garanţie prin consemnarea sumei la dispoziţia reclamantei în vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi obligarea pârâtei să permită deîndată reclamantei accesul la codul sursă al aplicaţiei utilizate fără drept, în vederea conservării probelor informatice.
Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului STOICA & ASOCIAŢII obţine o soluţie inedită de măsuri provizorii în materia protecţiei programelor pentru calculator

STOICA & ASOCIAŢII obţine o soluţie inedită de măsuri provizorii în materia protecţiei programelor pentru calculator

Asistenţa juridică şi reprezentarea reclamantei în acest litigiu au fost asigurate de STOICA & ASOCIAŢII, prin echipa de avocaţi formată din Constantin Cosmin Pintilie (Managing Associate) şi Mircea Vasile (Junior Lawyer), sub coordonarea lui Valeriu Stoica (Founding Partener). Soluţia este fără precedent în jurisprudenţa naţională, atât sub aspectul măsurilor dispuse, cât şi sub aspectul celerităţii soluţionării cauzei, fiind asigurată astfel o reală protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală prin intermediul măsurilor provizorii.

Instanţa a apreciat că toate condiţiile specifice acestei proceduri sunt îndeplinite şi a reţinut, în acord cu argumentele construite de echipa STOICA & ASOCIAŢII, că „În materia proprietăţii intelectuale, prejudiciul este prezumat a se produce prin chiar încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. Agravarea semnificativă a prejudiciului pe parcursul soluţionării cauzei în condiţii de contradictorialitate se poate prezuma în raport specificul dreptului de proprietate intelectuală încălcat şi de conduita părţii pârâte.”

Argumentele formulate în susţinerea îndeplinirii condiţiei urgenţei au avut o deosebită importanţă pentru admiterea cererii şi, mai ales, pentru soluţionarea acesteia fără citarea părţilor.

Litigiile care vizează încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra programelor pentru calculator sunt de actualitate, fiind aşteptată o creştere semnificativă a frecvenţei acestora. Specificul acestei materii, în care prejudiciul patrimonial se produce imediat şi se poate majora considerabil într-un interval de timp foarte scurt şi în care probele încălcării pot fi alterate cu uşurinţă, impune formularea rapidă a unor cereri prin care să fie încuviinţate de urgenţă astfel de măsuri provizorii. Soluţionarea urgentă a unor asemenea cauze de către instanţele judecătoreşti este esenţială pentru asigurarea unor remedii utile şi eficiente protejării drepturilor de proprietate intelectuală, drept pentru care celeritatea cu care Tribunalul Bucureşti a soluţionat cererea de măsuri provizorii este un excelent model de bune practici la nivel european.

Constituită în anul 1995, STOICA & ASOCIAŢII a câştigat recunoaştere naţională şi internaţională în lumea dreptului şi a mediului de afaceri, prin întreaga sa activitate de asistenţă juridică şi de reprezentare a unui portofoliu vast de clienţi. De la înfiinţare şi până în prezent, avocaţii din cadrul STOICA & ASOCIAŢII au făcut dovada că sunt o echipă puternică, întemeiată pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & ASOCIAŢII a dobândit o excelentă reputaţie naţională şi internaţională. Performanţele sale profesionale sunt recunoscute ca atare în cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici