„Patriarhia Română constată cu regret faptul că cei care protestează în faţa Catedralei mitropolitane din Timişoara nu au înţeles modul în care Sfântul Sinod poate reveni asupra hotărârii sale privind situaţia de la Centrul eparhial Timişoara. Mai precis, este nevoie de respectarea hotărârii Sfântului Sinod, iar activitatea administrativ-bisericească a Centrului eparhial Timişoara trebuie să se desfăşoare în conformitate cu noul Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, respectându-se cu stricteţe atribuţiile Permanenţei Consiliului eparhial şi cele ale Consiliului eparhial, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române părintele Constantin Stoica, în legătură cu protestele din faţa Catedralei mitropolitane din Timişoara.
El a mai spus că, Patriarhia Română a anunţat, printr-un comunicat de presă din 1 iunie, că problema dreptului de semnătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului va fi inclusă pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod. Până atunci este necesar ca activitatea Centrului Eparhial de la Timişoara să se desfăşoare în rânduială şi fără tulburări, a precizat părintele Stoica.
„Din nefericire însă, răzvrătirea şi protestele unor clerici şi mireni în faţa Catedralei mitropolitane din Timişoara faţă de hotărârea Sfântului Sinod din 20 mai 2011, nu îl ajută, ci complică situaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, deoarece există indicii că aceste proteste sunt susţinute direct sau indirect de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae. Dovadă în acest sens este participarea maicii Mihaela Popan de la Centrul eparhial Timişoara la protestele organizate pe treptele Catedralei mitropolitane. Se pare că Mitropolitul Banatului nu are capacitatea spirituală de a asuma în smerenie şi ascultare hotărârea Sfântului Sinod, preocupându-se mai mult de imaginea proprie decât de păstrarea ordinii şi păcii în Biserică”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Potrivit acestuia, Sfântul Sinod nu l-a mandatat pe Patriarhul României să meargă la Timişoara, ci a încredinţat Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu al Olteniei mandatul de a supraveghea activitatea Centrului eparhial Timişoara, care este mai aproape de capitala Banatului din punct de vedere al distanţei.
„Faptul că Patriarhul României este bănăţean de origine nu constituie un argument care trebuie supralicitat, mai ales că, în urmă cu trei ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a apărat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae când a fost la un pas de caterisire din cauza indisciplinei canonice prin împărtăşirea într-o altă Biserică decât Biserica Ortodoxă. În nici un caz, Patriarhul României nu face anchete şi vizite din motive de apartenenţă regională cu scopul aplanării unor situaţii conflictuale, ci are datoria de a veghea şi îndemna la respectarea disciplinei bisericeşti, adică a ordinii canonice şi statutare”, a adăugat părintele Stoica.
El a mai spus că Sfântul Sinod nu este responsabil de plecarea unor credincioşi ortodocşi din Banat către culte neoprotestante şi nici de presupuse afaceri imobiliare la Arhiepiscopia Timişoarei, mai ales că Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae nu a sesizat astfel de fenomene şi nu a luat măsurile care se impuneau atunci când avea dreptul de semnătură.
„Ca atare, nu este exclus ca, în viitor, Sfântul Sinod să reflecteze mai atent asupra legăturii dintre vârsta ierarhilor şi intensitatea activităţii lor pastoral-misionare şi să stabilească o limită de vârstă pentru menţinerea în funcţie a acestora. În orice caz, Biserica nu se poate conduce prin proteste de stradă sau prin articole de ziar şi nici prin transferul responsabilităţii locale spre un centru naţional, ci prin respectarea legislaţiei şi disciplinei bisericeşti”, a conchis purtătorul de cuvât, părintele Constantin Stoica.
ÎPS Nicolae, mitropolit al Banatului (88 de ani) care are anumite probleme de sănătate din cauza cărora nu a mai participat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod (2010 şi 2011) rămâne în această funcţie, însă atribuţiile administrative au fost delegate episopului vicar PS Lugojanul.
Decizia aparţine Sfântului Sinod şi a fost luată din respect pentru persoana venerabilă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului în vârstă de 88 de ani – care, din motive de sănătate, nu a mai participat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod – şi din responsabilitate pentru disciplina administrativă a eparhiilor”, arată un comunicat al Patriarhiei Române.
Hotărârea luată de Sfântul Sinod este temporară şi excepţională, „pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei, cum ar fi desele reveniri la hotărâri luate în prealabil, polarizare între hotărârile luate şi aplicarea lor concretă, suprimarea autorităţii Consiliului Eparhial şi a Permanenţei Consiliului Eparhial, încercarea unor persoane de la Centrul Eparhial de a pune în contradicţie episcopul vicar cu chiriarhul locului derutând astfel clerul, credincioşii şi opinia publică”, potrivit Patriarhiei.
Sfântul Sinod a hotărât, de asemenea, ca Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu al Olteniei să supravegheze modul în care sunt aplicate hotărârile Sfântului Sinod în Arhiepiscopia Timişoarei şi Mitropolia Banatului şi cum evoluează ameliorarea situaţiei existente.
După această decizie, zeci de timişoreni au protestat frecvent, un grup al protestatarilor cerând PF Daniel să se implice în rezolvarea acestui caz şi să îi redea IPS Nicolae drepturile pe care le-a avut, printre care cel de semnătură.