Stop Contrabanda: Peste 41 de milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate de autorităţi în primele 6 luni ale anului
- În primele şase luni ale anului 2022 autorităţile române au confiscat peste 41 de milioane de ţigarete de contrabandă
- Valoarea totală a acestora pe piaţa neagră este de peste 26 de milioane de lei
- Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), ceea ce implică susţinerea eforturilor autorităţilor de combatere a activităţilor de trafic ilicit
În primele şase luni ale anului 2022, autorităţile române au capturat peste 41 de milioane de ţigarete, a căror valoare de piaţă se ridică la peste 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro), conform datelor www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România.
Piaţa neagră a ţigaretelor din România a înregistrat astfel o scădere de aproximativ 30% faţă de prima jumătate a anului 2021, pe fondul eforturilor autorităţilor de combatere a traficului ilicit şi al reducerii volumului contrabandei la graniţele de nord ale ţării. Potrivit StopContrabanda.ro, în primele 6 luni ale anului 2021 au fost capturate peste 61 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu aproximativ o treime mai mult decât volumul înregistrat în prima jumătate a anului curent. Piaţa neagră de ţigarete se menţine sub pragul istoric de 8% din consum în prima jumătate a anului, un nivel relativ constant faţă de începutul de an, conform datelor Novel Research.
„În 2021, pe fondul reducerii pieţei negre de ţigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuţii prin accize şi taxe. În cei 25 de ani de prezenţă în România, deşi vedem anumite perioade în care volumul contrabandei înregistrează o scădere, asistăm de asemenea la o adaptare permanentă a pieţei negre, care reuşeşte să identifice noi metode de introducere ilegală în ţară a produselor ilicite. Sunt necesare eforturi continue pentru menţinerea unui nivel redus al traficului ilicit care, alături de un cadru fiscal echilibrat şi predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină, reprezintă principalele condiţii pentru creşterea investiţiilor private legitime şi, implicit, a veniturilor la bugetul de stat,” declară Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Capturi semnificative la graniţele de sud şi est ale ţării
În primele şase luni ale anului 2022, cel mai mare volum de ţigarete de contrabandă capturate a fost înregistrat în judeţele Constanţa (peste 15 milioane de ţigarete capturate), Vâlcea (peste 11 milioane de ţigarete) şi Suceava (aproape 3 milioane de ţigarete), potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.
Recent, în luna iunie 2022, au fost făcute şi cele mai mari trei capturi de ţigarete din acest an , în Constanţa, Vâlcea şi Călăraşi, unde autorităţile au confiscat în total aproape 28 de milioane de ţigarete, în valoare de peste 18 milioane de lei (peste 3,6 milioane de euro). Doar în Constanţa au fost capturate recent peste 15 milioane de ţigarete de contrabandă, în valoare de peste 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro).
Două fabrici ilegale şi capturi record în valoare de 2 milioane de euro, descoperite în acest an
În primele şase luni din 2022, autorităţile au descoperit şi două fabrici ilegale de ţigarete, în judeţele Neamţ si Buzău, de unde au fost confiscate aproximativ 21 de tone de tutun. Ţigaretele ce urmau a fi fabricate din volumul de tutun capturat aici ar fi valorat peste 2 milioane de euro pe piaţa neagră, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro .
De asemenea, potrivit autorităţilor, în prima jumătate de an se observă o creştere a cantităţii de tutun brut şi tutun de narghilea introdusă ilicit pe piaţa românească. Potrivit ANAF, de la începutul anului 2022 au fost confiscate peste 50 de tone de tutun brut fără acte necesare transportului, procesării sau comercializării . Tot ilegal au fost introduse în România la începutul anului şi 1.750.000 de timbre de acciză ce urmau a fi folosite la marcarea produselor ilicite din tutun.
Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română.
Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.
Despre contrabanda cu ţigări în România
- România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est.
- România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic.
- Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 667 km de drum naţional modernizaţi .
- Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.
Despre BAT în România
- Anul acesta, BAT marchează 25 de ani de prezenţă în România. Contribuţia directă, indirectă şi indusă a BAT la economia României depăşeşte pragul de 125 de miliarde de euro, din care 24 de miliarde de euro înseamnă contribuţie directă la bugetul statului, sub formă de taxe, accize, salarii şi alte taxe locale (potrivit studiului de impact Civitta 2021).
- În 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a plătit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut.
- BAT este liderul pieţei tutunului din România, cu o cotă de peste 50%
- BAT are peste 3.000 de angajaţi şi creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie şi aprovizionare
- BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul
Despre BAT la nivel global
BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătăţii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulţi o gamă variată de produse cu risc redus*.
Compania continuă să susţină clar că fumatul cauzează riscuri majore la adresa sănătăţii şi că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit ştiinţific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu ard până în 2030 şi de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT şi-a stabilit o serie de obiective ambiţioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralităţii emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 şi 2 până în 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unică folosinţă şi utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale până în 2025.
BAT are peste 53.000 de angajaţi şi operează în peste 180 de ţări. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline în 2021 şi un profit din operaţiuni de 10,2 miliarde lire sterline.
Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de ţigarete şi o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun şi nicotină, precum şi produse tradiţionale din tutun care nu ard. Acestea includ ţigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum şi produse orale tradiţionale, cum ar fi snus şi snuff umed. În 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creştere de 4,8 milioane faţă de anul precedent.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO