Strat de zăpadă de peste 130 de centimetri în Munţii Făgăraş. Unele trasee rămân închise

Stratul de zăpadă măsoară 137 de centimetri, luni, în sectorul Bâlea Lac- Cota 2000 Transfăgărăşan, iar temperaturile încă sunt sub limita îngheţului, în timpul nopţii. Salvamontiştii din Argeş atenţionează că încă este risc de avalanşe şi unele trasee rămân închise.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Strat de zăpadă de peste 130 de centimetri în Munţii Făgăraş. Unele trasee rămân închise

Strat de zăpadă de peste 130 de centimetri în Munţii Făgăraş. Unele trasee rămân închise

Stratul de zăpadă măsoară, luni, 137 de centimetri în sectorul Bâlea Lac-Cota 2000 Transfăgărăşan, spune Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş. Temperaturile în zona de creastă se vor menţine între -2 până la 12 grade, ceea ce va umezi stratul îngheţat în cursul nopţii.

Astfel, riscul de avalanşă este de gradul 2 (risc moderat) la peste 1.800 de metri, sub această altitudine stratul de zăpadă fiind discontinuu.

Ion Sănduloiu atrage atenţia că deşi riscul de avalanşă este moderat, asta nu înseamnă absenţa lui, mai ales că la 1.800-1.900 de metri altitudine, persoanele pot fi surprinse de avalanşele care vin de la altitudini superioare. În plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt umede, formate la altitudini mai mici.

„Linia potecilor din creasta masivelor care depăşesc altitudinea de 1.800 de metri nu este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare şi de siguranţă. În plus, stratul de zăpadă umed are un substrat îngheţat, cam la 20-30 de centimetri, ceea ce îl face foarte instabil. În zona vârfului Moldoveanu sunt încă prezente cornişe mari orientate spre est, care se înmoaie în timpul zilei, existând pericolul de rupere sub greutatea alpiniştilor. În aceste condiţii, toate traseele turistice montane din zona argeşeană care urcă spre traseele de creastă sau traseele de creastă propriu-zise ale Făgăraşului, Pietrei Craiului, Leaotei şi masivul Iezer Păpuşa integral sunt şi rămân închise”, spune şeful Salvamont Argeş.

Turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma „0salvamont”, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecţiona apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află situaţia în cauză. De asemenea, la acest număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice. Pentru situaţii de urgenţă, se apelează numărul unic 112.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici