Strategia Anticorupţie: Indicatori de evaluare pentru averi, cadouri, conflicte de interese, abateri
Proiectul Strategiei Anticorupţie 2011-2014 propune un inventar al măsurilor preventive anticorupţie printre care declararea cadourilor, distribuirea aleatorie a dosarelor, registrul de abateri pentru personalul de control privind interesele financiare ale UE, precum şi indicatori de evaluare.
Proiectul Strategiei Naţionale Anticorupţie 2011-2014, în care sunt încorporate priorităţile UE, respectiv recuperarea bunurilor provenite din infracţiuni, protecţia avertizorilor de integritate, prevenirea şi combaterea corupţiei politice a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei.
Prin intermediul inventarului de măsuri preventive şi a indicatorilor de evaluare asociaţi se propune realizarea la nivelul fiecărei instituţii a unei autoevaluări periodice (semestriale) privind eficienţa măsurilor anticorupţie.
Autoevaluarea va viza măsuri precum declararea averilor, respectarea regulilor privind cadourile, managementul conflictelor de interese, incompatibilităţile, codurile etice şi deontologice, transparenţa decizională, accesul la informaţii de interes public, gestionarea fondurilor publice, achiziţiile publice, repartizarea aleatorie a dosarelor sau a sarcinilor de serviciu, procedurile de selecţie şi promovare a personalului etc. Această autoevaluare va fi dublată de un mecanism constând în misiuni de evaluare tematice efectuate de către echipe mixte, constituite din experţi ai diferitelor instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În ceea ce priveşte declararea averilor, proiectul stabileşte ca indicatori de evaluare numărul persoane care au obligaţia depunerii declaraţiei de avere şi a celor care nu au depus în termen aceste declaraţii, numărul de sesizări ale ANI şi al deciziilor puse în aplicare, măsurile administrative adoptate pentru înlăturarea cauzelor sau circumstanţelor care au favorizat încălcarea normelor privind declararea averilor, numărul consultaţiilor oferite de consierul de integritate, al activtăţilor de formare privind declaraţiile de avere şi gradul de cunoaştere de către angajaţi a normelor privind declararea averilor.
Proiectul propune declararea cadourilor primite, ca indicatori fiind stabiliţi numărul celor înregistrate, publicarea anuală a inventarului pe site-ul instituţiei, situaţiile în care s-a achiziţionat cadoul şi valoarea bunurilor valorificate.
Referitor la măsura preventivă anticorupţie privind codul etic, deontologic şi de conduită, indicatorii de evaluare stabiliţi sunt numărul de sesizări privind încălcări ale normelor, al celor în curs de soluţionare şi a celor soluţionate, durata procedurilor, numărul deciziilor prin care s-a confirmat încălcarea normei, tipul de măsuri dispuse, numărul deciziilor comisiei anulate sau modificate în instanţă, gradul de cunoaştere de către angajaţi a normelor, numărul de activităţi de formare privind normele de conduită, măsurile administrative adoptate pentru înlăturarea cauzelor sau circumstanţelor care au favorizat încălcarea normelor şi numărul persoanelor care au săvîrşit în mod repetat abateri de la normele respective.
O altă măsură preventivă anticorupţie se referă la consilierul de etică, indicatorii relevanţi fiind numărul de şedinţe de consultare, a angajaţilor care au beneficiat de consiliere, tipologii de dileme etice, gradul de cunoaştere de către angajaţi a normelor privind consilierul etic şi numărul de activităţi de formare.
În ceea ce priveşte măsura preventivă legată de incompatibilităţi, se vor lua în calcul la corecta evaluare a numărul de persoane aflate în stare de incompatibilitate, cel al sesizărilor ANI, măsurile administrative adoptate pentru înlăturarea cauzelor sau circumstanţelor care au favorizat încălcarea normelor privind incompatibilităţile, gradul de cunoaştere de către angajaţi a normelor privind conflictul de interese şi numărul de activităţi de formare.
O altă măsură preventivă anticorupţie se referă la distribuirea aleatorie a dosarelor/sarcinilor de serviciu, indicatorii stabiliţi referindu-se la numărul de persoane desemnate cu repartizarea aleatorie a cauzelor/sarcinilor de serviciu, a neregulilor apărute în sistemul de distribuire aleatorie,. natura acestro nereguli, măsurile luate pentru remedierea lor, tipul de sancţiuni aplicate şi numărul sancţiunilor.
Referitor la măsura preventivă privind registrul de abateri de conduită ale demnitarilor, funcţionarilor publici, personalului contractual cu atribuţii în domeniul protecţiei intereselor financiare ale UE, respectiv codul de conduită al acetor funcţionari, indicatorii de evaluare se referă la numărul sesizărilor, compendiul normelor încălcate, frecvenţa şi măsurile administrative adoptate pentru înlăturarea cauzelor sau circumstanţelor care au favorizat încălcarea normelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO