- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri". MONITORUL APĂRĂRII, eveniment în premieră cu MApN | VIDEO
Monitorul Apărării şi Securităţii, membru al Mediafax, organizează în 20 noiembrie conferinţa naţională "Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri". Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale.
LIVE „Strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri". MONITORUL APĂRĂRII, eveniment în premieră cu MApN
Nicolae Nasta(MApN),la Monitorul Apărării: Cooperarea internaţională, esenţială în cazul dezastrelor
Secretarul de stat în cadrul Ministerul Apărării Naţionale, Nicolae Nasta, a precizat, marţi, la Conferinţa organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii, că în cazul dezastrelor, cooperarea României cu alte organisme internaţionale este esenţială.
„Măsurile de consolidare a apărării colective reprezintă preocuparea noastră majoră. România s-a angajat să contribuie la consolidarea structurii de forţă a NATO prin înfiinţarea şi punerea la dispoziţie a Alianţei a unor comandamente regionale ce transmit un semnal puternic de reasigurare şi de consolidare aliate în actualul context complex de Securitate”, a precizat Nicolae Nasta, şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului şi secretar de stat, la Conferinţa „Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri", organizată, marţi, de Monitorul Apărării şi Securităţii, membru al MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Potrivit lui Nasta, prin menţinerea unui nivel la 2% din PIB pentru Apărare, pentru următorii 10 ani, sunt create premisele consolidării capacităţilor forţelor armate române.
Nicolae Nasta a vorbit şi despre necesitatea cooperării internaţionale în cazul unor dezastre, precizând că la nivel naţional, capacităţile de înlăturare a efectelor unor dezastre pot fi depăşite.
„Dimensiunile, frecvenţa şi complexitatea tot mai crescută a dezastrelor, precum şi numărul populaţiilor afectate necesită capacităţi de răspuns atât pentru militari, dar şi pentru civili. În cazul unor dezastre majore, capacităţile de înlăturare a efectelor dezastrelor la nivel naţional pot fi depăşite. Pentru a răspunde acestor provocări, cooperarea şi coordonarea internaţională sunt esenţiale şi trebuie să existe un mecanism de lucru pentru eficientizarea unei operaţiuni integrate. Cererea tot mai mare pentru sprijinul internaţional necesită ca mijloacele de apărare militară şi civile să contribuie efectiv la operaţiunile de înlăturare a dezastrelor”, a mai precizat Nicolae Nasta.
Monitorul Apărării şi Securităţii, membru al MEDIAFAX, organizează, marţi, conferinţa naţională "Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri". La conferinţă participă reprezentanţi ai mediului academic civil şi militar, oficialităţi ale instituţiilor statului, diplomaţí, parlamentari, foşti miniştri de Externe şi ai Apărării, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi asociativ din industria de apărare. Conferinţa îşi propune să ofere o perspectivă asupra diferenţelor conceptuale şi a convergenţelor teoretice ale securităţii naţionale în evoluţia sa, în cadenţa transformărilor care au marcat succesiunea secvenţelor istorice ale ultimei sute de ani.
Dorel Căprar (Comisia de Apărare), la Monitorul Apărării: Vom aloca 2% din PIB şi în următorii ani
Preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, a precizat, marţi, la Conferinţa organizată de Monitorul Apărării, că la nivelul Parlamentului se urmăreşte alocarea a 2% din PIB pentru domeniul apărării şi în următorii ani.
„Ca om politic, consider că este foarte important ca factorul decident să fie în permanent contact cu specialiştii din domeniul Apărării, astfel încât decizia să fie fundamentată cu experienţă şi expertiză. România a devenit un furnizor de securitate regional şi un partener pentru aliaţi (...) Zilele trecute am participat la Cincu, la un exerciţiu al celor din Brigada Multinaţională Sud-Est, de pe teritoriul României, cel mai important exerciţiu, zic eu, exerciţiu de afirmare a capacităţii operaţionale finale. La acest exerciţiu a participat şeful Armatei Române, şeful Armatei poloneze şi vreau să vă spun că românii noştri au fost la cel mai înalt nivel şi trebuie să ne mândrim cu acest lucru. Ce au făcut forţele terestre la Cincu i-a lăsat, să zic aşa, cu gura căscată pe toţi participanţii la acest exerciţiu”, a precizat Dorel Căprar în cadrul Conferinţei „Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri", organizată, marţi, de Monitorul Apărării şi Securităţii, membru al MEDIAFAX.
Preşedintele Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor a mai precizat că procentul de 2% din PIB alocat în prezent Apărării va fi susţinut şi pentru următorii ani.
„Suntem în al doilea an de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, iar din perspectiva planificării bugetului pentru anul 2019 şi pentru estimările pentru următorii ani, suntem hotărâţi să suţinem în Parlament aceeaşi ţintă de 2% din PIB”, a mai precizat Căprar.
„Strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri"
La conferinţă vor participa reprezentanţi ai mediului academic civil şi militar, oficialităţi ale instituţiilor statului, diplomaţí, parlamentari, foşti miniştri de Externe şi ai Apărării, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi asociativ din industria de apărare.
Conferinţa îşi propune să ofere o perspectivă asupra diferenţelor conceptuale şi a convergenţelor teoretice ale securităţii naţionale în evoluţia sa, în cadenţa transformărilor care au marcat succesiunea secvenţelor istorice ale ultimei sute de ani.
Dezbaterea va urmări identificarea caracteristicilor securităţii naţionale în fiecare perioadă, a influenţelor definitorii asupra formelor de manifestare a acesteia, a curentelor de gândire dominantă, a formatelor de expresie strategică, a soluţiilor de instituţionalizare şi a modalităţilor de comunicare a reperelor sale fundamentale.
Totodată, va fi abordată dinamica cuprinderii conceptului de securitate naţională, începând de la valenţa sa realist-militaristă şi mergând până la dilemele incongruenţelor contemporane de natură ideologică, tehnologică sau socială.
De asemenea, conferinţa va evidenţia premisele de evoluţie a semnificaţiei acestui concept într-un mediu de securitate considerat din ce în ce mai turbulent şi volatil în raport cu locul şi rolul României în cadrul arhitecturii internaţionale de securitate.
Conferinţa este structurată pe patru paneluri: "Securitatea naţională de la consolidarea unităţii, independenţei şi suveranităţii statului naţional unitar la falimentul păcii europene", "Securitatea naţională în perioada Războiului Rece. Singuri împotriva tuturor?", "Regăsirea identităţii europene şi a democraţiei. Viitorul securităţii naţionale este al surprizelor strategice sau al gândirii strategice anticipative?", "Securitatea naţională şi Securitatea comună în epoca (in)stabilităţii globale şi (in)certitudinilor majore de securitate. Este pregătită economia românească pentru a face faţă provocărilor de securitate ale viitorului?"
Panelul “Securitatea naţională de la consolidarea unităţii, independenţei şi suveranităţii statului naţional unitar la falimentul păcii europene” va aborda semnificaţiile conceptului de securitate naţională în perioada interbelică, cu accent pe consolidarea unităţii, independenţei şi suveranităţii statului naţional unitar român după finalizarea Primului Război Mondial.
Panelul „Securitatea naţională în perioada Războiului Rece. Singuri împotriva tuturor?” va aduce în dezbatere transformările radicale ale securităţii naţionale pe parcursul a aproape jumătate de secol de regim comunist, îndeosebi cele ale instituţiilor militare şi de securitate sub efectul constrângerilor specifice izolaţionismului românesc din perioada Războiului Rece.
Panelul “Regăsirea identităţii europene şi a democraţiei. Viitorul securităţii naţionale este al surprizelor strategice sau al gândirii strategice anticipative?” va aborda evoluţia securităţii naţionale de la vidul de securitate determinat de dezintegrarea instituţiilor de apărare şi securitate după Revoluţia din 1989, până la integrarea României în spaţiul Nord-Atlantic şi European de securitate şi apărare comună.
Panelul „Securitatea naţională şi Securitatea comună în epoca (in)stabilităţii globale şi (in)certitudinilor majore de securitate. Este pregătită economia românească pentru a face faţă provocărilor de securitate ale viitorului?” va urmări definirea noilor semnificaţii ale arhitecturilor (inter)naţionale integrate de securitate, pornind de la structurile de forţă şi mergând până la nevoia de adaptare a industriei de apărare şi a economiei româneşti la transformările induse de tehnologiile avansate şi inteligenţa artificială ale conflictelor viitorului.
"Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri" este prima dintr-o serie de conferinţe organizate de Monitorul Apărării şi Securităţii, care îşi doresc a fi un loc de întâlnire şi dezbatere între reprezentanţii şi decidenţii din mediul civil, militar, asociativ, de afaceri implicaţi în domeniile strategice ale apărării şi securităţii naţionale.
@@@@ Agenda conferinţei poate fi studiată AICI
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:42
-
astăzi, 20:08
XAI, compania lui Elon Musk, vizează o finanţare suplimentară de miliarde