Strategie de atragere în România a tinerilor din diaspora, lansată de studenţii din străinătate

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a lansat marţi o strategie de atragere în România a tinerilor educaţi în străinătate, printre priorităţile iniţiativei numărându-se accesul diasporei la concursurile din administraţia publică românească.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului Strategie de atragere în România a tinerilor din diaspora, lansată de studenţii din străinătate

Strategie de atragere în România a tinerilor din diaspora, lansată de studenţii din străinătate (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) este bazată pe experienţa în domeniu a altor ţări şi pe dezbateri organizate în 15 filiale ale LSRS, se arată în comunicatul organizaţiei, remis MEDIAFAX. 

Potrivit iniţiatorilor, SMART Diaspora are ca obiectiv strategic transformarea României intr-o destinaţie de carieră atractivă pentru studenţii şi absolvenţii universităţilor de top din întreaga lume.

"SMART Diaspora implică facilitarea (re)venirii acestora în Romania, sprijinirea integrării lor în sectorul public și mediul privat din ţară şi consolidarea legăturilor cu diaspora și cu partenerii externi. Astfel, acoperim atât segmentul tinerilor care vor să se întoarcă în ţară, cât şi al celor care doresc să păstreze legătura cu România din străinătate", a declarat preşedintele LSRS, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Una dintre priorităţile strategiei este accesul diasporei la concursurile din administraţia publică românească, prin introducerea procedurilor de recrutare online pentru candidații aflați în străinătate.

De asemenea, SMART Diaspora urmăreşte deduceri fiscale la revenirea în ţară pentru o perioada determinată şi valorificarea diasporei "ca punte pentru investiţiile străine, prin intermediul comunităţilor de afaceri românești de peste hotare", se mai arată în comunicat.

Strategia mai are ca priorităţi transferul de cunoştinţe şi bune practici printr-un Corp de Experți din Diaspora ai statului român, care să ofere consultanță instituțiilor publice din ţară, precum şi programe de stagiu, după modelul de la Casa Albă ("White House Fellows").

"Scopul SMART Diaspora nu este de a impune revenirea în ţară ca pe o datorie. Iniţiativa noastră doreşte să ofere o alegere reală şi avizată, prin crearea condiţiilor necesare pentru ca tinerii români din străinătate să afle şi să poată beneficia de oportunităţile de dezvoltare profesională din România. Numai aşa întoarcerea acasă poate deveni o opţiune accesibilă şi atractivă", a mai spus Burduja, precizand că LSRS va înainta documentul tuturor instituţiilor abilitate de la Bucureşti.

Strategia a fost lansată, marţi seară, la Palatul Parlamentului, în cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate. Cu acelaşi prilej, au fost oferite nouă premii unor studenţi români din străinătate cu rezultate excepţionale. Studentul Anului din Lume a fost astfel desemnat Sergiu Paşca de la Universitatea Stanford din SUA, cercetător post-doctoral al Departamentului de Neurobiologie din cadrul acestei universităţi.

Evenimentul s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al preşedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici