Streinu Cercel: 132 de persoane cu înţepături de căpuşe au ajuns la spital în minivacanţa de 1 Mai

Un număr de 132 de persoane cu înţepături de căpuşe au ajuns la spital în minivacanţa de 1 Mai, o treime dintre acestea fiind copii, a declarat, luni, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", profesor dr. Adrian Streinu Cercel.

Urmărește
826 afișări
Imaginea articolului Streinu Cercel: 132 de persoane cu înţepături de căpuşe au ajuns la spital în minivacanţa de 1 Mai

Streinu Cercel: 132 de persoane cu înţepături de căpuşe au ajuns la spital în minivacanţa de 1 Mai (Imagine: Laszlo Mihaly/ Mediafax Foto)

"Am avut 132 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, dintre care două treimi adulţi, iar restul copii", a spus managerul Institutului "Matei Balş".

De asemenea, în minivacanţa de 1 Mai, patru persoane au cerut sprijin Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov pentru situaţii similare.

În acest context, medicii atrag atenţia persoanelor care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie să fie îmbrăcate corespunzător şi să fie atente la animalele care sunt purtătoare de căpuşe.

Potrivit specialiştilor, sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie.

Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de "boala cu 1000 de feţe", din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi "erupţie", caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.

Specialiştii menţionează că nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici