Streinu-Cercel: Peste 30 la sută din bolile infecţioase au cale de transmitere mâinile murdare

Peste 30 la sută din bolile infecţioase au cale de transmitere mâinile murdare, cele mai frecvente astfel de maladii fiind toxiinfecţiile alimentare şi hepatita A, a declarat, luni, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului Streinu-Cercel: Peste 30 la sută din bolile infecţioase au cale de transmitere mâinile murdare

Streinu-Cercel: Peste 30 la sută din bolile infecţioase au cale de transmitere mâinile murdare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a organizat, luni, conferinţa naţională "Save Lives - Clean Your Hands!" (Salvează vieţi - Spală-te pe mâini, n.r.), cu ocazia campaniei cu acelaşi nume lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în toată lumea, pe 5 mai.

Cu această ocazie, managerul Institutului "Matei Balş" a vorbit despre importanţa spălării mâinilor şi a arătat că un număr mare de boli se transmit prin nerespectarea acestei cerinţe de igienă.

"Este mai bine să ne spălăm pe mâni cu săpun, indiferent de care, chiar şi cu cel de casă. Important este ca apa să fie din belşug pentru că se produce decontaminarea. Aveţi germeni pe mâni care contaminează pielea şi trebuie îndepărtaţi mecanic. Sigur, cei din ATI (Anestezia şi Terapia Intensivă, n.r.) folosesc substanţe dezinfectate pentru a omorî germenii patogeni care rămân pe mâni", a precizat profesorul Streinu-Cercel.

El a mai spus şi că, după utilizarea toaletei, robinetul ar trebui deschis cu mâna care nu a fost folosită, pentru a nu fi puşi germeni pe bateria de la chiuvetă.

Medicul a mai explicat că, din cauza mâinilor murdare, cel mai des se transmit toxiinfecţiile alimentare, prin răspândirea germenilor care, în mediile cu proteine - lapte, brânză carne - eliberează o toxină.

Hepatita A se transmite şi ea prin apă contaminată sau mâni murdare, a mai spus profesorul Streinu-Cercel.

În legătură cu infecţiile intraspitaliceşti, Streinu-Cercel a spus că ar trebui premiaţi, şi nu pedepsiţi managerii de spital care depistează acest tip de infecţii.

"Încercăm să promovăm modelul de prevenire a infecţiilor nosocomiale pe care l-am instituit în Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» de ani buni şi pe care l-am dezvoltat cu tot felul de studii-pilot. Am ajuns până acolo încât să facem culturi de pe mânile personalului, de pe telefoanele mobile sau tastatura de la computer ca să vedem ce germeni cresc. Rezultatele au fost foarte bune, doar la doi medici am găsit germeni patogeni, toţi ceilalţi aveau floră normală saprofită care nu necesită decontaminare prealabilă. (...) Depistaerea infecţiilor nosocomiale nu trebuie pedepsită, trebuie încurajată. Aş da managerilor de spitale un plus atunci când identifică şi înregistrează aceste infecţii nosocomiale pentru că odată înregistrate atrag şi măsurile de prevenire a unor asemenea situaţii", a declarat medicul.

Scopul campaniei lansate luni de OMS este de a atrage atenţia asupra importanţei igienei mâinilor personalului medical, primul pas în prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale, care constituie o prioritate pentru fiecare unitate medicală şi o responsabilitate pentru fiecare persoană implicată în asistenţa medicală.

Conferinţa susţinută la "Matei Balş" şi-a propus să sensibilizeze şi să conştientizeze managementul spitalelor cu privire la importanţa igienei mâinilor şi implementarea unor programe specifice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici