Stresul în timpul sarcinii dublează probabilitatea de naştere a unui făt mort

Femeile care sunt supuse stresului pe timpul sarcinii prezintă de două ori mai multe probabilităţi de a naşte un făt mort, potrivit unui studiu danez publicat în revista New Scientist şi preluat de sky.com.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Stresul în timpul sarcinii dublează probabilitatea de naştere a unui făt mort

Stresul în timpul sarcinii dublează probabilitatea de naştere a unui făt mort

La studiu, realizat de cercetătorii de la Spitalul Universitar din Aarhus, au participat 19.000 de femei însărcinate, dintre care 33% au raportat un nivel ridicat de stres în ultimele trei luni de sarcină.

Din grupul femeilor care au fost supuse unui nivel mare de stres, 0,5% au dat naştere unui făt mort după 28 de săptămâni de sarcină.

În grupul femeilor supuse unui nivel mediu sau scăzut de stres, 0,3% au dat naştere unui făt mort.

Deşi cifrele sunt mici, cercetătorii spun că rezultatele sunt semnificative.

Profesorul Kirsten Wisborg, coordonator al studiului, a indicat: "Nu ştim încă dacă stresul provoacă în mod direct moartea fătului, dar rezultatele sunt suficient de importante pentru ca medicii şi moaşele să le ia în calcul".

"Din fericire, naşterile de bebeluşi morţi sunt evenimente rare. Însă încă nu se cunosc cauzele şi orice indiciu pe care îl descoperim poate fi important pentru reducerea riscurilor", a adăugat aceasta.

Studii efectuate pe maimuţe au indicat că hormonii stresului pot reduce fluxul sangvin spre placentă, restricţionând astfel cantitatea de oxigen necesară fătului.

Deşi, în sine, efectul este minor, riscurile pot creşte semnificativ dacă bebeluşul suferă şi de alte probleme.

Studiul a avut în vedere doar creşterile recente de nivel de stres. Specialiştii spun că stresul cronic ar putea provoca un număr mai mare de naşteri de copii morţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici