- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.07.2013, 01:48)
- Departamentul Social - Mediafax
Stroe: Premierul a înţeles pe deplin situaţia privind acţiunea poliţiştilor la Liceul "Bolintineanu"
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni seară că i-a prezentat lui Victor Ponta elementele privind activitatea poliţiştilor judiciarişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", iar premierul "a înţeles pe deplin situaţia", raportul pe această temă urmând să fie gata "într-o zi, două".
Urmărește
531 afișări
Radu Stroe (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
"Am prezentat toate elementele legate de activitatea poliţiştilor judiciarişti în acest caz. Premierul a rămas complet mulţumit, (...) a înţeles pe deplin situaţia. Într-o zi, două, vom avea şi un raport despre activitatea poliţiştilor judiciarişti", a spus Stroe, la Realitatea TV, precizând că la discuţia cu Ponta de la Palatul Victoria a participat şi şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.
Tot ministrul Afacerilor Interne a confirmat o informaţie potrivit căreia părintele unui elev de la "Dimitrie Bolintineanu" este cercetat pentru ultraj în urma incidentelor de vineri de la liceu, însă nu a oferit mai multe informaţii, pe motiv că este vorba despre un dosar lucru.
În acelaşi context, Radu Stroe a admis că unii poliţişti care s-au aflat vineri în afara liceului au comis un abuz. "Este evident că au greşit", a spus ministrul, care a ţinut să sublinieze, pe de altă parte, că nu are nimic de reproşat poliţiştilor judiciarişti care au acţionat în interiorul unităţii de învăţământ, pentru punerea în executare a dispoziţiilor procurorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Întrebat despre informaţiilor contradictorii privind mandatele de aducere pe numele unor elevi, Stroe a explicat că a existat o "schimbare de strategie" a procurorilor ce anchetează suspiciunile de fraudă de la bacalaureatul organizat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din cauza căreia i-a comunicat premierului, vineri, date ce au fost corectate ulterior.
Premierul a declarat anterior, referindu-se la intervenţia la Liceul "Bolintineanu", că în opinia sa au existat nişte probleme de funcţionare, el arătând că, dacă acestea au fost în zona Parchetului, CSM poate lua măsuri, iar dacă au fost în zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.
Ponta a precizat că el nu îl consideră vinovat pe purtătorul de cuvânt al MAI, chiar dacă a furnizat date care s-au dovedit ulterior neadevărate.
El a precizat că aşteaptă în acest sens o informare de la ministrul de Interne, Radu Stroe, arătând că şi acesta trebuie să afle de la cei din subordine cum s-au întâmplat lucrurile.
"Ministrul Stroe conduce Ministerul de Interne, are atribuţii privind coordonarea celor din subordinea sa. Nu e vinovat de ceva, o să discutăm ca asemenea situaţii să nu se mai repete. (...) Şi el mi-a transmis informaţiile pe care le avea, ulterior lucrurile s-au schimbat. O să vedem ce nu a funcţionat bine", a spus Ponta.
El a mai arătat că persoanele care comit fraude trebuie sancţionate, dar că nu trebuie comise abuzuri, asigurând că pentru abuzurile comise vineri "nu o să rămână lucrurile aşa".
Premierul Victor Ponta a mai spus că forţa statului trebuie sprijinită şi aplicată, dar conform legii, el arătând că procurorii nu sunt dumnezei şi trebuie să răspundă în faţa cuiva, dacă au încălcat legea.
"Toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva. Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei, că nu suntem, repet, mă refer şi la mine, ca fost procuror, nu suntem dumnezei şi n-ai voie să spui nimic", a adăugat premierul.
El a precizat că este problema sa, ca premier, atunci când sute de poliţişti sunt puşi să dea năvală în şcoli.
"În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru. Totuşi şcoala e o instituţie de învăţământ care depinde de autoritate locală şi centrală şi pacea socială e un lucru care ţine de Guvern şi de mine, nu are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva. De problemele de zi cu zi ale ţării răspunde primul-ministru şi e normal să intervin, să am poziţii", a adăugat Ponta.
Ponta a adăugat că susţine în totalitate acţiunile organelor statului privind aplicarea legii, dar că nu vrea să vadă zeci sau sute de poliţişti care dau năvală în şcoli, arătând că poliţiştii trebuie să combată crima organizată sau contrabandiştii.
"Vreau să văd poliţişti care combat oamenii din crima organizată, contrabandiştii. Nu vreau să văd poliţişti care dau năvală în şcoli şi spitale. Asta nu se întâmplă într-o ţară europeană. Zeci, sute de poliţişti care dau năvală în şcoli nu reprezintă un stat democratic, european", a spus Ponta.
El a subliniat faptul că forţa statului trebuie folosită conform Constituţiei şi a procedurilor legale, însă în special împotriva infractorilor.
"Sunt convins că avem procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii legale fără desfăşurări de forţă, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri dinainte de '89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care cred că doar prin forţă şi abuz pot să obţină ceva în ţară", a spus Ponta.
Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.
Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.
Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.
Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.
"Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba română a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba română xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate", a declarat Staicu.
Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.
Vineri, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".
Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe