Studenţii cer măsuri reale pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale în universităţi

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Centrul FILIA, precum şi alte organizaţii studenţeşti cer mecanisme clare de combarere a hărţuirii sexuale şi discriminării de gen.

Urmărește
365 afișări
Imaginea articolului Studenţii cer măsuri reale pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale în universităţi

Centrul FILIA şi ANOSR, alături de organizaţiile studenţeşti membre ale acesteia, cer implementarea unor mecanisme clare de combatere a hărţuirii sexuale şi discriminării de gen, atât în codul-cadru de etică şi deontologie universitară, cât şi în metodologia-cadru privind organizarea şi funcţionarea centrelor de consiliere şi orientare în carieră în sistemul de învăţământ superior din România.

Aceştia spun că de zeci de ani au fost martorii unor cazuri alarmante de hărţuire sexuală şi discriminare de gen în mediul academic, iar aceste forme de violenţă nu numai că au afectat serios viaţa şi profesia victimelor, dar au subminat şi încrederea în sistemul de învăţământ superior din România.

„Raportul de cercetare realizat de noi, care analizează hărţuirea sexuală şi discriminarea de gen în spaţiul universitar, a pus în lumină o serie de aspecte. Conceptul de discriminare este menţionat în 94% dintre codurile de etică, însă definit în doar 21%. Niciun cod de etică dintre cele analizate nu oferă o definiţie pentru discriminarea de gen. În plus, în 38 de coduri de etică este menţionată hărţuirea sexuală şi 12 coduri includ o definiţie a acesteia, însă destul de abstractă şi greu de înţeles în lipsa unor exemple. Universităţile eşuează să reglementeze în codurile de etică hărţuirea sexuală în mediul online întrucât doar 2% o menţionează. Un singur cod de etică din cele 85 analizate menţionează paşii necesari pentru o sesizare în cazul unei fapte de hărţuire sexuală şi nu există niciun exemplu de sesizare pentru cazurile de hărţuire sexuală. Considerăm că este necesar să se acorde o atenţie deosebită acestor probleme şi să se ia măsuri concrete pentru prevenirea şi combaterea lor”, spun reprezentanţii ANOSR şi Centrului FILIA.

În primul rând, aceştia solicită adoptarea „cu celeritate” a unui cod-cadru de etică şi deontologie universitară, care să conţină definiţii clare şi mecanisme eficiente de combatere a hărţuirii sexuale şi discriminării de gen în instituţiile de învăţământ superior din România.

„Aceste mecanisme ar trebui să cuprindă definiţii clare ale acestor fenomene, proceduri de investigare eficiente, sancţiuni adecvate pentru persoanele care hărţuiesc şi/sau discriminează şi sprijin adecvat pentru victime. Codul-cadru de etică, a cărui realizare a fost asumată de către CEMU (Consiliul de Etică şi Management Universitar), ar trebui să reprezinte un document cu rol de referinţă în etica şi deontologia universitară, conţinând principii şi proceduri pentru arbitrarea litigiilor de etică universitară. Mai mult, considerăm prioritară şi revizuirea şi completarea legislaţiei existente în domeniul centrelor de consiliere şi orientare în carieră, în special a metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea centrelor de consiliere şi orientare în carieră în sistemul de învăţământ superior din România. Legislaţia trebuie să includă şi dispoziţii clare privind prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale şi a discriminării de gen, care vor asigura implementarea faptică a măsurilor prevăzute de codul-cadru de etică şi deontologie universitară”, mai spun semnatarii documentului.

În al doilea rând, ei solicită reglementarea, în actele normative antemenţionate, a dezvoltării şi implementării unor programe de formare obligatorii pentru personalul academic, studenţi şi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu privire la înţelegerea, prevenirea şi combaterea fenomenelor de hărţuire sexuală şi discriminare de gen. Aceste programe ar trebui să includă informaţii despre drepturile şi responsabilităţile tuturor părţilor implicate, precum şi despre modalităţi de prevenţie şi intervenţie în cazurile de hărţuire sexuală şi discriminare de gen.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici