Studenţii de la Facultatea de Drept, împotriva vârstei minime de 30 de ani pentru a candida la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii

Studenţii Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti critică propunerea ministrului Justiţiei de a introduce vârsta minimă de 30 de ani pentru a candida la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii (INM), deoarece, explică ei, schimbarea poate avea impact negativ în sistemul judiciar.

Urmărește
3149 afișări
Imaginea articolului Studenţii de la Facultatea de Drept, împotriva vârstei minime de 30 de ani pentru a candida la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii

Studenţii de la Facultatea de Drept, împotriva vârstei minime de 30 de ani pentru a candida la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii

„În calitate de asociaţie studenţească reprezentativă, Asociaţia Studenţilor în Drept (ASD) a consultat studenţii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti în legătura cu propunerea ce îi afectează în mod direct: introducerea unui prag de vârstă de 30 de ani pentru admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, alături de condiţia experienţei în altă profesie juridică pentru minimum cinci ani. Astfel, în urma consultărilor, studenţii facultăţii se poziţionează împotriva unei asemenea schimbări. Considerăm că o astfel de modificare substanţială a procesul de recrutare a magistraţilor ar trebui să aibă la bază fundamente ştiintifice şi o consultare amplă a tuturor părţilor implicate, realizată într-un mod transparent. O astfel de modificare bruscă aduce riscuri şi poate avea un impact negativ direct asupra sistemului judiciar”, au explicat aceştia, printr-un comunicat postat pe Facebook.

Reprezentanţii ASD au mai precizat că, dacă se doreşte, totuşi, menţinerea unui prag de vârstă, ei consideră că aplicarea treptată a acestuia poate reprezenta o soluţie pentru a se elimina riscul imediat al scăderii calităţii auditorilor de justiţie admişi, fapt care ar fi în contradicţie cu cele urmărite prin modificarea legislativă.

Candidaţii la Institutul Naţional de Magistratură trebuie să aibă, potrivit modificării legilor justiţiei propuse, miercuri, de către ministrul Tudorel Toader, vârsta minimă de 30 de ani şi o experienţă în profesiile juridice de cel puţin cinci ani.

„În multe ţări, nu se încredinţează puterea judecătorească unui tânăr de 23-24 de ani, cât are când termină la noi Institutul Naţional al Magistraturii. Prin urmare propunem ca la INM, candidaţii să aibă vârsta minimă de 30 de ani şi o experienţă în profesiile juridice de cel puţin cinci ani. Cu alte cuvinte, termină facultatea de Drept, face masterat sau nu, face doctorat sau nu, avem foarte multe profesii juridice. Ţara nu are nevoie numai de procurori – avem 7.000 de procurori şi judecători – ci de consilieri juridici, de mediatori, de notari, de avocaţi, de secretari de consilii de primării, care trebuie să aibă pregătire juridică sau în administraţie. Jurişti sunt în ministere, jurişti sunt peste tot. (...) Ai 30 de ani în care dobândeşti, pe lângă experienţa profesională, maturitatea, experienţa de viaţă, după care statul să-ţi pună în mână decizia care schimbă soarta unui om, destinul unui om”, a declarat ministrul Justiţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici