- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (07.05.2015, 15:54)
- Adina Oşan , De La Dan Lungu Si Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studenţii din Timişoara continuă protestul faţă de subfinanţarea educaţiei
Aproximativ o sută de studenţi din Timişoara au continuat protestul faţă de slaba finanţare a educaţiei, iar după dezbateri, în noaptea de miercuri spre joi, într-un amfiteatru al Universităţii de Vest, aceştia au ocupat, joi, un autobuz de transport în comun cu care au făcut un tur al oraşului.
Urmărește
147 afișări
Studenţii din Timişoara continuă protestul faţă de subfinanţarea educaţiei (Imagine:Arhiva Mediafax Foto / Thomas Dan)
Vlad Cherecheş, vicepreşedintele educaţional al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că în noaptea de miercuri spre joi studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara au ocupat pentru a doua noapte consecutiv un amfiteatru şi au dezbătut pe tema finanţării slabe a educaţiei.
"Azi-noapte am avut o dezbatere pe tema subfinanţării educaţiei, pe care am terminat-o pe la ora 22.00. Apoi, am trecut la o discuţie organizatorică în cadrul căreia am vorbit despre ce vom face în continuare. Am terminat târziu, în noapte. Ne-am împărţit pe echipe şi am discutat fiecare ce are de făcut, după care fiecare echipă a început să lucreze la bannere pentru acţiunea de astăzi (joi - n.r.). Afişe cu săgeţi vor fi puse peste tot şi vor conduce spre amfiteatru. Vor fi puse şi prin cămine", a declarat Vlad Cherecheş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Georgescu, mesaj către Lasconi: nu aveţi de ce să vă bucuraţi, sunteţi parte a sistemului
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Potrivit sursei citate, la dezbatere au participat aproximativ o sută de studenţi, iar până dimineaţă, în amfiteatru au mai rămas circa 30 de tineri.
De asemenea, joi la prânz, mai mulţi studenţi au ocupat un autobuz de transport în comun cu care au făcut un tur al oraşului. În autobuz au amplasat mai multe bannere pe care le-au împărţit apoi studenţilor de la alte universităţi din oraş, în încercarea de a-i convinge să li se alăture.
În noaptea de marţi spre miercuri, aproximativ 70 de studenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara au început un protest faţă de slaba finanţare a educaţiei din România.
Ei au ocupat un amfiteatru al Universităţii de Vest, iar miercuri au protestat şi în faţa Prefecturii Timiş, având banderole negre la gură şi afişând pancarte cu mesaje precum "Vrem 25%" , "Azi în Timişoara, mâine în toată ţara" sau "Vorbim doar în amf. A13 din UVT". Protestul s-a încheiat după ora 10.00, după ce reprezentanţii studenţilor au avut o întâlnire cu prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, căruia i-au înmânat revendicările.
Vicepreşedintele educaţional al Alianţei Naţionale a Organziaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Vlad Cherecheş, declara, miercuri dimineaţă, că protestul va dura mai multe zile.
De asemenea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a spus că susţine protestul studenţilor, precizând că îşi doreşte ca educaţia să primească 6% din PIB.
Aproximativ 70 de studenţi ai Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi au ocupat şi ei, începând de marţi seară, unul dintre amfiteatrele instituţiei, unde vor sta până la sfârşitul săptămânii şi unde şi-au adus pături, cafea şi apă, reprezentanţii universităţii spunând că îi sprijină în soluţionarea problemelor.
Potrivit Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), astfel de proteste au avut loc şi la Universitatea Maritimă din Constanţa.
Lista de revendicări a studenţilor cuprinde creşterea finanţării educaţiei şi asumarea reală de către Parlament şi Guvern a alocării a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede legea; includerea studenţilor în proporţie de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor şi includerea acestora în aceeaşi proporţie în consiliile departamentelor din facultăţi - locul în care se iau decizii cu privire la curriculă şi planurile de învăţământ; creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi: creşterea burselor, în special a burselor sociale, investiţii în construcţii de noi cămine şi cantine şi investiţii în repararea şi modernizarea celor existente; implementarea reală a unui învăţământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori ai unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învăţare pentru studenţi pentru ca aceştia să dobândească abilităţi şi competenţe, învăţând cum să folosescă informaţiile de la curs, nu doar să le reproducă.
Pe aceeaşi listă se regăsesc reforma curriculară din universităţi, pentru a face programele de învăţământ relevante pentru piaţa muncii şi pentru nevoile şi interesele studenţilor de azi; implicarea studenţilor în toate procesele de asigurare a calităţii, la nivel intern şi extern, atât la evaluări ale instituţiilor de învăţământ superior, cât şi în evaluări ale programelor de studii; respectarea de către universităţi şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a "Statutului Studentului", care conţine toate drepturile şi obligaţiile studenţilor, şi depunerea de eforturi pentru sancţionarea universităţilor care încalcă flagrant drepturile studenţilor; respectarea dreptului la liberă exprimare a studenţilor de către universităţi şi Ministerul Educaţiei, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generaţii, în contextul în care tot mai mulţi studenţi care au curajul să spună problemele din universităţi sau mediul universitar românesc sunt sancţionaţi.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27