Studenţii Facultăţii de Drept vor putea face stagii de practică la Senat
Studenţii Facultăţii de Drept, din ultimul an de studiu, vor putea face stagii de practică din anul şcolar 2011 - 2012 în diverse compartimente din cadrul Senatului, la finalul cărora vor primi diplome care să-i recomande pentru o posibilă candidatură la postul de funcţionar public parlamentar.
Reprezentanţii Senatului şi conducerea Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti au încheiat un protocol de colaborare cu tema "Proceduri parlamentare referitoare la alegerea sau numirea de membri ai autorităţilor publice aflate sub control parlamentar. Identificarea elementelor de practică parlamentară referitoare la dezbaterile din cadrul Senatului", prin intermediul căruia studenţii facultăţii, aflaţi în ultimul an de studiu, pot fi angrenaţi în activitatea unor compartimente din cadrul Senatului, arată un comunicat al Universităţii Bucureşti.
În anul universitar 2011-2012, pe parcursul stagiului de practică, studenţii vor putea studia documente de lucru legate de proceduri parlamentare privind alegerea sau numirea membrilor autorităţilor sau instituţiilor publice aflate sub control parlamentar şi identificarea elementelor de practică parlamentară referitoare la dezbaterile din cadrul Senatului, a precizat sursa citată.
Studenţii stagiari vor prelucra un amplu documentar legislativ alcătuit din documente referitoare la candidaturi, adrese, rapoarte ale comisiilor, stenograme, referitor la instituţiile publice aflate sub control parlamentar, şi vor putea să-şi valorifice experienţa teoretică acumulată, prin elaborarea de fişe, dosare, arhive ale acestor instituţii, urmând să realizeze fişa evenimentelor procedurale ori sinteze pe diferite tipuri de probleme procedurale.
De asemenea, ei vor analiza stenograme cu ajutorul cărora vor parcurge etapele dezbaterii unei iniţiative legislative în plenul Senatului, precum şi aprobarea ordinii de zi şi a programului de lucru, desfăşurarea sesiunii de întrebări şi interpelări, dezbaterea actelor politice, în scopul identificării aspectelor de practică parlamentară şi a evoluţiei lor în timp.
"Studenţii stagiari angrenaţi în acest proiect vor deveni protagoniştii unui demers instituţional de excepţie privind colectarea, arhivarea şi sistematizarea documentelor legislative din sfera tematicii delimitate, în perspectiva informatizării întregii documentaţii legate de activitatea parlamentară din ultimele două decenii. Ei vor participa la o operă în acelaşi timp de modernizare instituţională şi reconstituire istorică. Vor crea premisele îmbunătăţirii activităţii administrative a Senatului şi deschiderii mai largi a instituţiei legislative către societatea civilă, în spiritul transparenţei şi accesului direct şi eficient la informaţia de interes public", se arată comunicatul universităţii bucureştene.
La încheierea stagiului, tinerii implicaţi în proiectul de cercetare vor primi atestate oficiale constând în diplome care să certifice calitatea de stagiar pe care au avut-o la Senatul României, participarea la proiect fiind echivalată de instituţia de învăţământ cu stagiul de practică din programele de studii şi număr de credite corespunzătoare, conform Cartei universitare.
Diplomele eliberate vor atesta formarea stagiarilor la standarde de calitate în cadrul activităţii desfăşurate la Senat şi îi vor recomanda pentru o posibilă candidatură la postul de funcţionar public parlamentar sau alte funcţii în sistemul public sau privat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO