- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studenţii preferă asumarea de către Guvern a codului educaţiei
Preşedintele ANOSR, Cezar Hâj, a declarat că este nemulţumit de rapiditatea cu care se încearcă elaborarea legilor educaţiei şi de unele prevederi, dar preferă asumarea de către Guvern a acestui cod, însă termenul anunţat de 2 septembrie să fie modificat pentru a fi dezbătut public.
Studenţii preferă asumarea de către Guvern a codului educaţiei (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANSOR) a precizat că este nemulţumit că din statutul studentului au fost "tăiate" unele prevederi, cum ar fi subvenţia individuală de cazare de care, până în prezent, beneficiau studenţiii care nu primeau loc de cazare în căminul universităţilor de stat.
De asemenea, Hâj a spus că îl nemulţumeşte şi prevederile referitoare la sesizarea abuzurilor de către studenţi. Aceştia până acum aveau identitatea protejată în cazul în care sesizau un abuz din partea unui profesor sau despre orice problemă din universitate, dar acum ministrul Ecaterina Andronescu a modificat acest articol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-o dăm în vot la alegeri! Civilizat, legal, fără violență
-
Ciolacu: De ce să-mi dau demisia? N-am ce lămuri. Vorbim de o călătorie a mea în zona privată
-
Ciucă, la revenirea din Austria: Moment decisiv pe 22 noiembrie la Budapesta, în privinţa Schengen
-
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Elenei Lasconi
"Studenţii vor suferi repecursiuni în urma acestei modificări, vor avea probleme cu profesorii pe care îi acuză de luare de mită sau de alte probleme", a subliniat Hâj.
Preşedintele ANOSR a mai spus referitor la capitolul de excelenţă din codul educaţiei că acesta este lipsit de coerenţă, nu stimulează excelenţa, "lasă loc la favoruri".
Hâj a precizat că studenţii nu sunt de acord ca universităţile particulare să fie finanţate de către stat, deoarece învăţământul superior de stat suferă deja de o cronică subfinanţare, iar acest lucru ar duce la mărirea subfinanţării învăţământului superior de stat.
"În prezent în codul educaţiei a rămas că învăţământul particular poate fi sprijinit prin acte normative în situaţii speciale, dar nu se precizează care pot fi acele situaţii speciale", a mai afirmat Hâj.
Liderul ANOSR spune că preferă asumarea de către Guvern a codului educaţiei, dar după o dezbatere mai îndelungată. Actuala lege a educaţiei a stat în Parlament trei ani şi abia după aceea a fost adoptată, însă a rămas doar zece la sută din ce s-a propus iniţial.
UNSR: Studenţii, mulţumiţi în mare parte de actuala formă a codului educaţiei
Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Ionuţ Poenaru, s-a declarat satisfăcut în general de codul educaţiei, dar a spus că la capitolul studenţi s-a alocat foarte puţin timp pentru discuţii.
"Am introdus nişte prevederi bune pentru studenţi, am reuşit să reintroducem subvenţia individuală pentru cazare care fusese eliminată. Burse şi subvenţiile de cămin vor fi indexate în funcţie de rata inflaţiei", a declarat Poenare.
Liderul UNSR s-a declarat mulţumit şi de faptul că pe orice diplomă de licenţă se va specifica forma de învăţământ absolvită.
De asemenea, Poenaru a mai spus că în ceea ce priveşte cifra de şcolarizare numărul candidaţilor declaraţi admişi nu trebuie să depăşească această cifră alocată fiecărui domeniu sau program. O nemulţumire a UNSR este faptul că în codul educaţiei nu este definitivă mobilitatea internă a studenţilor.
La rândul său secretarul general al Uniunii Studenţilor din România (USR), Mihai Muşetescu, s-a declarat mulţumit că modulul pedagogic nu se va mai plăti în timpul studenţiei. De asemenea Muşetescu a mai spus că toate informaţiile legate de următorul an universitar, taxe, examene, vor fi publicate până pe data de 15 aprilie a fiecărui an.
Ministrul Educaţiei, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că proiectul de cod al educaţiei elaborat de ministerul pe care îl conduce este, în opinia sa, complet, întrucât abordează toate domeniile, defineşte idealul educaţional şi finalităţile în sistem.
Andronescu a admis că soluţiile propuse de MEC sunt perfectibile.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO