Studenţii Români din Străinătate: Rezultatele de la bac foarte slabe, dar mai aproape de realitate

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) consideră că rezultatele de la bacalaureat sunt cu siguranţă mai apropiate de realitate, deşi par extrem de slabe comparativ cu anii precedenţi.

Urmărește
415 afișări
Imaginea articolului Studenţii Români din Străinătate: Rezultatele de la bac foarte slabe, dar mai aproape de realitate

Studenţii Români din Străinătate: Rezultatele de la bac foarte slabe, dar mai aproape de realitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Rezultatele de la examenul de bacalaureat din acest an sunt motive de îngrijorare pentru studenţii de peste hotare, reprezentând o atenţionare asupra realităţii triste a educaţiei din România - o ţară cu renume global pentru rezultatele excepţionale ale elevilor săi în toate domeniile, se arată într-un comunicat de miercuri al LSRS.

"În ultimii ani, condiţiile desfăşurării examenului de bacalaureat au permis o competiţie inegală, unii liceeni alegând să fraudeze examenul. Comparativ cu anii precedenţi, rezultatele de la ultima sesiune de bacalaureat par extrem de slabe, dar sunt cu siguranţă mai apropiate de realitate. Corectitudinea regulamentelor şi, mai ales, aplicarea lor sunt elemente esenţiale pentru desfăşurarea acestui examen în condiţii optime, astfel încât rezultatele să fie adevărata oglindă a performanţelor elevului şi a sistemului educaţional românesc" se arată în comunicat.

Rezultatele de la examenul de bacalaureat 2011 nu reprezintă o sentinţă definitivă la adresa educaţiei româneşti ci un apel la acţiune - un apel către asumarea responsabilităţii personale pentru rezultate mai bune pe viitor din partea elevilor, a părinţilor, cât şi a profesorilor, consideră studenţii de peste hotare. "Sistemul educaţional din România e lacunar în multe privinţe, iar presiunile materiale fac ca în unele cazuri educaţia să nu pară a fi, la prima vedere, o investiţie profitabilă", potrivit sursei citate.

LSRS lansează cu acest prilej un apel către autorităţile statului şi către toţi elevii, părinţii şi profesorii români. Studenţii de peste hotare consideră că România se poate dezvolta armonios şi îşi poate lua locul meritat printre ţările moderne ale lumii numai printr-o generaţie bine educată şi competitivă la nivel mondial. "Stă în puterea noastră, a tuturor, să creştem această generaţie", după cum spun studenţii.

Din experienţa studiului în străinătate, studenţii şi absolvenţii români cunosc valoarea muncii individuale ca principal factor pentru obţinerea performanţelor academice. Fiind încrezători în capacităţile liceenilor români şi în faptul că situaţia actuală poate constitui un imbold pentru o pregătire adecvată unui examen al maturităţii, membrii LSRS se aşteaptă la rezultate mai bune pentru sesiunile viitoare ale examenului de bacalaureat.

Având experienţa unor sisteme educaţionale performante, care s-au confruntat la rândul lor cu problemele educaţiei româneşti de astăzi, LSRS poate oferi mai mult decât o analiză pertinentă a situaţiei, implicându-se în elaborarea soluţiilor.

Un prim pas va fi realizat la Forumul România Jună, între 12 şi 14 august, când, la Bucureşti, sub înaltul patronaj al Băncii Naţionale a României, se vor reuni tineri experţi români de pretutindeni. Dintre cele 11 grupuri de expertiză, unul este dedicat educaţiei - prilej de a discuta problemele sistemului de învăţământ românesc şi de a trasa direcţii de schimbare pentru soluţionarea acestora.

De asemenea, LSRS susţine iniţiative ale societăţii civile, precum proiectul "Şcoala pe bune", care îşi propune transformarea societăţii româneşti având drept punct de plecare schimbarea fundamentală a sistemului educaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici