- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.06.2013, 13:04)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studenţii trebuie să fie pregătiţi în universităţi în funcţie de nevoile mediului de afaceri
Oferta educaţională din România trebuie să fie corelată cu nevoile mediului de afaceri, iar universităţile să colaboreze mai mult cu industria, pentru că studenţii nu sunt pregătiţi corespunzător şi firmele sunt nevoite să-i instruiască aproximativ un an după angajare.
Urmărește
555 afișări
Radu Tătucu, Global Romanian Society of Young Professionals: Studenţii trebuie să fie pregătiţi în universităţi în funcţie de nevoile mediului de afaceri (Imagine: Thomas dan/Mediafax Foto)
În ceea ce priveşte educaţia pe ţară, trebuie să avem o corelare a ofertei educaţionale cu nevoile mediului de afaceri. Este foarte important pentru că, în medie, angajatorii din România petrec un an sau mai mult reinstruind un student proaspăt angajat pentru a-l face pregătit cu adevărat pentru cerinţele locului de muncă, ceea ce este foarte ineficient pentru că se ajunge la sute de mii de ani aproape irosiţi întrucât studenţii, în medie, nu sunt pregătiţi să înceapă din prima zi să performeze la locul de muncă", a declarat vineri Radu Tătucu, membru al echipei de cercetare al Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP), la un seminar pe tema capitalului uman găzduit de BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a arătat că o problemă majoră În România o reprezintă colaborarea foarte scăzută între universităţi şi industrie.
"Foarte mult potenţial este irosit sau ar putea fi folosit mult mai bine printr-o colaborare mai strânsă între universităţi şi mediul de afaceri", a spus Tătucu.
În acest sens, ar trebui dezvoltate centre de instruire vocaţionale specializate. Totodată, este nevoie de instruirea continuă a profesorilor, reprezentantul GRASP considerând că, deşi cursurile pentru profesori pot exista pe hârtie, în realitate nu sunt implementate în practică.
"De asemenea, recomandăm implementarea unei abordări de educaţie pe tot parcursul vieţii. Lumea în care trăim astăzi este atât de mobilă, se schimbă continuu şi, dacă nu există această abordare de învăţare pe tot parcursul vieţii, vom rămâne în urmă, alte ţări o fac deja de mult timp", a afirmat Tătucu.
El a mai arătat că universităţile ar trebui să realizeze evaluarea performanţelor absolvenţilor prin prin prisma competenţelor dobândite de studenţi şi a angajabilităţii, precizând că universităţile de prestigiu din lume aplică aceste evaluări pentru o mai bună performanţă atât a universităţii, pentru a pregăti mai bine studenţii, cât şi ca indicator pentru mediul de afaceri.
"La foarte multe universităţi de prestigiu din străinătate această evaluare este extrem de importantă, se ia în considerare care este rata de angajare a studenţilor la trei luni de la absolvire, la un an, care este salariul mediu obţinut de un absolvent la trei luni, la un an, la trei ani după absolvire şi aşa poţi să vezi că studentul de la universitatea X are în medie o rată de angajare mai bună, un salariu mai mare, pentru că sunt corelate cu nivelul de educaţie primit de la universitatea respectivă. Asta forţa universităţile să dezvolte abilităţile studenţilor la nevoile pieţei, să existe interacţiuni mai strânse cu mediul de afaceri pentru a vedea care sunt nevoile", a explicat Tătucu.
În România cheltuielile publice destinate educaţiei sunt semnificativ sub media statelor Uniunii Europene şi trebuie realizate investiţii în capitalul uman pentru a fi o ţară dezvoltată şi competitivă peste 20-30 de ani. Absenþa acestor investiţii sau amânarea lor va determina intrarea României într-un cerc vicios din care cu greu se va mai putea ieşi.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe