- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiile privind tandemul telocite-celule stem vor fi continuate, "Victor Babeş" primeşte finanţare
Cercetătorii Institutului "Victor Babeş" din Bucureşti vor primi bani pentru continuarea studiilor făcute în premieră mondială, prin care vor să demonstreze că telocitele împreună cu celulele stem pot ameliora boli grave ale inimii, ale plămânilor sau legate de masa musculară.
Parteneriatul pentru cofinanţarea tandemului Telocite - Celule Stem a fost semnat de Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş" şi compania Cord Blood Center RO din Cluj.
"Scopul acestui parteneriat fără precedent în medicina regenerativă din Romania este acela de a susţine cercetarea telocitelor pentru realizarea unor paşi importanţi care vor avea ca punct final salvarea multor vieţi. Considerăm că prin acest parteneriat, de maximă importanţă pentru medicina regenerativă putem spijini şi noi importanta descoperire a academicianului Laurenţiu M. Popescu", a declarat, marţi, director general Cord Blood Center, Tudor Panu.
Profesorul Popescu a explicat care sunt beneficiile pentru corpul uman aduse de celulele stem în asociere cu telocitele.
"Tandemul telocite-celule stem poate fi descris în termenii cei mai simpli: celulele stem sunt autovehiculele, iar telocitele asigură străzile. Adică vor putea fi folosite pentru vindecarea muşchiului miocardic în cazul bolnavilor care supravieţuiesc unui infarct. Şi pentru că telocitele regenerează muşchii ar putea fi văzute efecte şi în cazul bolnavilor cu insuficienţă respiratorie sau probleme de masă musculară. Momentan, testele de laborator sunt făcute pe şoareci sau şobolani cărora li se induce un infarct după care este stimulată refacerea inimii cu celule telocite şi celule stem, existente în organismul lor", a explicat Laurenţiu Popescu.
Acesta a precizat că pentru realizarea unei astfel de cercetări ar fi nevoie de 30 de milioane de dolari.
"Încercările experimentale de a regenera anumite ţesuturi prin folosirea numai a celulelor stem a eşuat până în prezent. Ipoteza noastră este că telocitele pot ghida celulele stem în ţesutul afectat şi le pot stimula şi controla diferenţierea în celulele noi, funcţionale. În momentul de faţă lucrăm la modele experiementale în care să putem analiza în detaliu acest fenoment", a adăugat medicul Bogdan Popescu.
Grupul condus de academicianul Laurenţiu Popescu a studiat prezenţa telocitelor atât în organe cavitare, respectiv inimă, tub digestiv, uter, trompe uterine, cât şi necavitare, respectiv plămân, pancreas, glanda mamară, placentă, dar şi în învelişul organelor, adică pleură, pericard, peritoneu.
Telocitele sunt celule cu un corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemănătoare prelungirilor neuronilor), prezente în aproape toate organele corpului. Prezenţa telocitelor a fost confirmată, independent, prin metode diferite, de experţi din Italia, Germania, Marea Britanie, Spania şi China.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
-
Iohannis:Consiliul JAI din decembrie va formaliza decizia aderării complete a României la Schengen
-
Judecătoarea care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, suspendată
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO