- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.04.2017, 16:38)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Aproape un milion de români sunt diagnosticaţi anual cu depresie. Care este incidenţa bolii la nivel mondial
Un studiu recent al unei clinici private arată că 900.000 de români, adică 5% din populaţie suferă de depresie, iar la nivel mondial, sunt înregistrate 300 de milioane de cazuri. Depresia este o boală comună bolnavilor de cancer fiind întâlnită la unu din patru astfel de pacienţi.
Urmărește
3667 afișări
Studiu: Aproape un milion de români sunt diagnosticaţi anual cu depresie
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de depresie, reprezentând 4,4% din populaţia globului. În România, incidenţa acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.
"Depresia este o tulburare comună în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, fiind de 2 - 3 ori mai frecventă decât la populaţia generală. Conform statisticilor, cel puţin un pacient din patru este atins de această afecţiune în timpul tratamentului pentru cancer", se arată într-un comunicat de presă al clinicii care a realizat studiul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Cauzele acestei boli sunt generate de mai mulţi factori legaţi de problema oncologică pe care pacientul o are.
"Problematica psihologică a pacientului oncologic este determinată de numeroşi factori, de la şocul diagnosticului, procesul înţelegerii părţii medicale, teama de moarte, procesul interior transformator în care multe din valorile anterioare şi credinţe se schimbă, până la traumele emoţionale nerezolvate care au generat apariţia bolii şi anxietatea, care afectează sistemul neuro-endocrin al organismului, având ca rezultat creşterea hormonilor de stres şi scăderea imunităţii. Totodată, boala generează efecte psihologice negative şi în rândul familiei sau aparţinătorilor pacientului, precum distres, riscul pierderii membrului familiei, relaţionare deficitară prin comunicare, compătimire, neînţelegerea şi neînsuşirea rolului de suport de care bolnavul are nevoie în perioada de recuperare", reiese din comunicatul de presă.
Medicii îi îndeamnă pe pacienţi să apeleze la specialişti pentru a reuşi să depăşească problemele legate de depresie.
"Vrem să reamintim pacienţilor care luptă cu această boală că nu sunt singuri şi că această provocare poate fi una temporară, dacă apelează din timp la suport psihologic. În cadrul centrelor Amethyst din Bucureşti şi Cluj, 95% dintre pacienţi aleg să acceseze terapiile psihologice de suport individual şi de grup, iar acestea sunt resimţite că fiind eficiente într-o proporţie covârşitoare de către pacienţi şi familiile acestora. Pacientele reuşesc să verbalizeze mai deschis şi nuanţat trăirile, în timp ce pacienţii bărbaţi sunt mai reţinuţi în a-şi descrie emoţiile, sentimentele şi traumele", a declarat Adina Moraru, psiholog clinician-psihoterapeut.
Activitatea terapeutică în cadrul grupurilor de suport pentru pacienţi şi familiile lor oferă acestora numeroase beneficii, de la sfaturi şi informaţii de la persoane care au trecut prin situaţii asemănătoare, reducerea stresului, depresiei şi anxietăţii, dezvoltarea unei viziuni mai clare despre paşii de urmat, compararea unor informaţii despre resurse, cum ar fi doctori, clinici, tipuri de tratamente şi opţiuni alternative.
Citeşte şi: Spitalul de Boli Infecţioase, care ameninţa că va refuza pacienţii la internare, a primit fonduri
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe