Studiu: Aproape un milion de români sunt diagnosticaţi anual cu depresie. Care este incidenţa bolii la nivel mondial

Un studiu recent al unei clinici private arată că 900.000 de români, adică 5% din populaţie suferă de depresie, iar la nivel mondial, sunt înregistrate 300 de milioane de cazuri. Depresia este o boală comună bolnavilor de cancer fiind întâlnită la unu din patru astfel de pacienţi.

Urmărește
3667 afișări
Imaginea articolului Studiu: Aproape un milion de români sunt diagnosticaţi anual cu depresie. Care este incidenţa bolii la nivel mondial

Studiu: Aproape un milion de români sunt diagnosticaţi anual cu depresie

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de depresie, reprezentând 4,4% din populaţia globului. În România, incidenţa acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.

"Depresia este o tulburare comună în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, fiind de 2 - 3 ori mai frecventă decât la populaţia generală. Conform statisticilor, cel puţin un pacient din patru este atins de această afecţiune în timpul tratamentului pentru cancer", se arată într-un comunicat de presă al clinicii care a realizat studiul.

Cauzele acestei boli sunt generate de mai mulţi factori legaţi de problema oncologică pe care pacientul o are.

"Problematica psihologică a pacientului oncologic este determinată de numeroşi factori, de la şocul diagnosticului, procesul înţelegerii părţii medicale, teama de moarte, procesul interior transformator în care multe din valorile anterioare şi credinţe se schimbă, până la traumele emoţionale nerezolvate care au generat apariţia bolii şi anxietatea, care afectează sistemul neuro-endocrin al organismului, având ca rezultat creşterea hormonilor de stres şi scăderea imunităţii. Totodată, boala generează efecte psihologice negative şi în rândul familiei sau aparţinătorilor pacientului, precum distres, riscul pierderii membrului familiei, relaţionare deficitară prin comunicare, compătimire, neînţelegerea şi neînsuşirea rolului de suport de care bolnavul are nevoie în perioada de recuperare", reiese din comunicatul de presă.

Medicii îi îndeamnă pe pacienţi să apeleze la specialişti pentru a reuşi să depăşească problemele legate de depresie.

"Vrem să reamintim pacienţilor care luptă cu această boală că nu sunt singuri şi că această provocare poate fi una temporară, dacă apelează din timp la suport psihologic. În cadrul centrelor Amethyst din Bucureşti şi Cluj, 95% dintre pacienţi aleg să acceseze terapiile psihologice de suport individual şi de grup, iar acestea sunt resimţite că fiind eficiente într-o proporţie covârşitoare de către pacienţi şi familiile acestora. Pacientele reuşesc să verbalizeze mai deschis şi nuanţat trăirile, în timp ce pacienţii bărbaţi sunt mai reţinuţi în a-şi descrie emoţiile, sentimentele şi traumele", a declarat Adina Moraru, psiholog clinician-psihoterapeut.

Activitatea terapeutică în cadrul grupurilor de suport pentru pacienţi şi familiile lor oferă acestora numeroase beneficii, de la sfaturi şi informaţii de la persoane care au trecut prin situaţii asemănătoare, reducerea stresului, depresiei şi anxietăţii, dezvoltarea unei viziuni mai clare despre paşii de urmat, compararea unor informaţii despre resurse, cum ar fi doctori, clinici, tipuri de tratamente şi opţiuni alternative.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici