Prima pagină » Social » Studiu Eurostat: 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie. Alte două ţări-destinaţii pentru români, în top

Studiu Eurostat: 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie. Alte două ţări-destinaţii pentru români, în top

Studiu Eurostat: 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie. Alte două ţări-destinaţii pentru români, în top
Diana Nunuț
13 iun. 2024, 17:28, Social

Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, în 2023, 94,6 milioane de persoane din UE erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Cifra este pe un trend uşor descendent în comparaţie cu anul 2022, atunci când 95,3 milioane de persoane se aflau în această situaţie.

Studiul a fost realizat în rândul persoanelor care trăiesc în gospodării cu cel puţin unul din următoarele trei riscuri: risc de sărăcie, deprivare materială şi socială severă şi/sau care trăiesc în locuinţe cu intensitate foarte redusă a muncii.

România, în topul riscului de sărăcie

Media UE se situează la 21,4% din totalul populaţiei blocului comunitar, iar România se află pe primul loc în Uniunea Europeană privind riscul de exluziune socială sau de sărăcie, unde 32% din populaţie se află în această situaţie. Ţara noastră este urmată de Bulgaria (30%), Spania (27%) şi Grecia (26%).

La polul opus, ţările care au printre cele mai mici rate ale riscului de excluziune socială sunt Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda şi Polonia, ambele cu 16% din populaţie.

Tinerii şi copiii se află, de asemenea, pe primul loc în UE privind riscul de sărăcie sau excluziune sociale. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021, 41,5% dintre copiii şi tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, România înregistrând cea mai ridicată rată dintre ţările UE, urmată, la distanţă, de Spania (33,4%).

Potrivit unei statistici realizate de INS la sfârşitul anunlui 2023, 1 din 5 români a fost afectat de sărăcie în anul 2022.