- Home
- Social
- (09.03.2023, 15:05)
- Daniel Contescu
Studiu: exerciţiile fizice sunt cel mai bun tratament contra depresiei
Yoga, aerobic, dar şi greutăţi în sală sunt, potrivit unor oameni de ştiinţă australieni, activităţi fizice care reprezintă un tratament eficient pentru anxietatea moderată şi pentru depresie.
Urmărește
2539 afișări
Studiu: exerciţiile fizice sunt cel mai bun tratament contra depresiei
Tratamentele pentru tulburările de dispoziţie includ abordări diferite, inclusiv psihoterapii, medicamente şi suplimente, în funcţie de severitatea tulburării diagnosticate.
Un nou studiu vine cu altă soluţie. Exerciţii fizice care, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA), ar trebui considerate principalul tratament pentru depresia şi anxietatea uşoare până la moderate, având în vedere că pare a fi de 1,5 ori mai eficient decât terapiile tradiţionale.
Potrivit cercetătorilor, există o mulţime de dovezi care susţin faptul că activitatea fizică poate ajuta la contracararea tulburărilor de dispoziţie. Dar, în ciuda acestui fapt, sportul nu este încă prescris ca remediu pentru formele uşoare sau moderate de anxietate şi depresie. Se spune că acest lucru se datorează faptului că studiile anterioare au analizat o mare varietate de activităţi fizice în diferite grupuri de populaţie, făcând dificil pentru medici să înţeleagă cum ar putea fi benefice în tratarea tulburărilor de dispoziţie şi comportament. „Se ştie că activitatea fizică ajută la îmbunătăţirea lor”, spune autorul principal, fiziologul Ben Singh. „Cu toate acestea, în ciuda dovezilor, nu este încă adoptată pe scară largă ca tratament de primă linie”, afirmă acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Pentru a evalua modul în care diferitele activităţi fizice pot ajuta cu depresia, anxietatea şi alte forme de suferinţă psihologică la adulţi, Singh şi colegii săi au analizat 1.000 de studii care au implicat un total de 128.119 de participanţi. Rezultatul a fost surprinzător: comparând efectele exerciţiilor fizice cu cele ale îngrijirii obişnuite, cercetătorii australieni au descoperit că exerciţiile fizice au îmbunătăţit simptomele de depresie moderată şi anxietate de 1,5 ori mai mult decât psihoterapia sau medicamentele. Şi asta destul de repede. „Cercetările arată că nu durează mult pentru ca exerciţiile să facă o schimbare pozitivă în sănătatea noastră mintală”, comentează Singh.
Îl confirmă pe profesorul John Ratey
Cu toate acestea, efectele diferitelor activităţi fizice asupra tulburărilor de dispoziţie nu sunt aceleaşi. De exemplu, yoga şi alte exerciţii minte-corp ar ajuta la reducerea anxietăţii, în timp ce exerciţiile de rezistenţă ar fi mai eficiente în cazul depresiei. „Exerciţiile de mare intensitate produc cele mai bruşte îmbunătăţiri pentru depresie şi anxietate, în timp ce exerciţiile care durează mai mult par să aibă un efect mai mic”, comentează Singh.
De fapt, majoritatea studiilor analizate de cercetătorii australieni au vizat depresia uşoară până la moderată, precum şi anxietatea. Cercetările ulterioare ar putea duce la concluzii cu mai multe faţete. De asemenea, constatările nu exclud că medicamentele şi psihoterapia sunt tratamente esenţiale pentru multe afecţiuni de sănătate mintală. Dar ei sugerează că exerciţiile fizice pot juca un rol decisiv. „Activitatea fizică este de mare ajutor în ameliorarea simptomelor de depresie, anxietate şi stres la adulţi, inclusiv la cei cu tulburări mintale diagnosticate şi la cei care se luptă cu boli cronice”, comentează autorii.
Ipoteza că activitatea fizică are beneficii eficiente, comparabile cu cele ale tratamentelor tradiţionale, asupra tulburărilor de dispoziţie larg răspândite precum anxietatea şi depresia nu este nouă şi are mai mulţi susţinători. Poate cel mai cunoscut este John Ratey, profesor de psihiatrie la Universitatea Harvard. Facultatea de Medicină şi autorul bestsellerului Spark, unde analizează efectele miraculoase ale exerciţiilor fizice asupra sănătăţii mintale. „Exercitul fizic este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru creierul nostru în ceea ce priveşte starea de spirit, memorie şi învăţare”, scrie omul de ştiinţă.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe