În plină epidemie, Bucureştiul s-a trezit dimineaţă cu un fum înecăcios. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât un studiu recent făcut la Harvard arată că aerul poluat are legătură directă cu ratele mari de decese din cauza COVID. Medicul toxicolog Radu Ţincu explică fenomenul.
„Particulele poluante din aer, atât cele de tip PM cât şi alte substanţe dizolvate cu efect toxic afectează în primul rând capacitatea de a elimina particula virală infecţioasă şi pe de altă parte au un efect negativ asupra capacităţii de apărare imunitară la nivel pulmonar, poluarea creşte riscul infectării şi s-au făcut chiar corelaţii între diferite particule poluante şi efectul pe care îl au asupra capacităţii macrofagelor de exemplu de a acţiona împotriva diferitelor microorganisme”.
Cercetătorii de la Harvard susţin că, dacă în Manhattan, de exemplu, nivelul mediu de particule toxice ar fi fost mai scăzut cu un singur microgram pe metru cub, în ultimii 20 de ani, cel mai probabil, oraşul ar fi avut acum cu 248 de decese de Covid-19 mai puţin.
„O suprafaţă de teren care arde va antrena o cantitate de substanţe toxice, praf vegetal care va ajunge în atmosferă şi va fi respirat de cei din zonele limitrofe, şi dacă sunt curenţi de aer el poate fi purtat şi la distanţă, cred că trebuie să fim foarte prudenţi în a mai polua aerul”.