- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.03.2021, 12:07)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu în 28 de ţări: Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi au fost adâncite de pandemie
Un studiu realizat în 28 de ţări relevă faptul că stereotipiile de gen, inegalităţile şi nevoia de schimbare a modului cum guvernele şi companiile diferenţiază femeile şi bărbaţii au fost adâncite de pandemie şi că nu există, la nivel mondial, locuri de muncă prea bine plătite pentru femei.
Urmărește
306 afișări
Studiu în 28 de ţări: Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi au fost adâncite de pandemie
Conform unui nou studiu realizat de Ipsos în colaborare cu Global Institute for Women's Leadership din cadrul King's College Londra şi care a acoperit 28 de ţări, stereotipiile de gen, inegalităţile şi nevoia de schimbare a modului cum guvernele şi companiile diferenţiază femeile şi bărbaţii au fost adâncite de pandemie.
Eliminarea diferenţelor salariale între bărbaţi şi femei nu pare să fie rezolvată curând pentru că părerile oamenilor sunt împărţite cu privire la prioritizarea acestei chestiuni. Doi din cinci respondenţi la nivel global (42%) consideră că egalizarea salariilor bărbaţilor şi femeilor este importantă, dar nu reprezintă o prioritate. Pe de altă parte, un respondent din cinci consideră că egalizarea salariilor bărbaţilor şi femeilor pentru muncă egală este un exemplu de corectitudine politică dusă prea departe (19%) sau de-a dreptul un fake news (18%). Bărbaţii (21%) sunt mai înclinaţi să creadă că diferenţele salariale dintre bărbaţi şi femei intră în categoria fake news, comparativ cu femeile (16%). Cum era de aşteptat, femeile (41%) consideră că acest subiect reprezintă o prioritate într-o proporţie mai mare decât bărbaţii (31%). Ţările ai căror cetăţeni consideră, peste media globală, că inegalitatea salarială dintre bărbaţi şi femei este o prioritate sunt Chile (53%), Africa de Sud (52%) si Franţa (51%). Majoritatea cetăţenilor lumii (56%) susţine că este nevoie de mai multă transparenţă cu privire la salariile bărbaţilor şi femeilor, în sensul dreptului angajaţilor de a cunoaşte salariile colegilor lor care realizeaza aceeaşi muncă. Şi aici, proporţia femeilor care sunt de acord cu principiul transparenţei (58%) este mai mare decât în rândul bărbaţilor (54%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
64% dintre cetăţenii celor 28 de ţări investigate sunt de părere că problema Covid-19 a afectat bărbaţii şi femeile în egală măsură. Cetăţenii din Chile (24%), Israel (22%) şi Canada (19%) consideră, într-o proporţie mai mare decât media globală (12%), că această criză a avut mai multe efecte negative asupra femeilor decât asupra bărbaţilor. Pe de altă parte, femeile spun, într-o proporţie uşor mai ridicată decât bărbaţii (50% faţă de 46%) că au făcut lucruri concrete cu privire la îmbunătăţirea sănătăţii şi stării lor generale de bine comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei. De asemenea, patru oameni din zece (37%) spun că acum reuşesc să petreacă mai puţin timp lucrând şi mai mult timp împreună cu familiile lor decât înainte de criza Covid.
O treime (33%) afirmă că pandemia i-a făcut să fie mai deschişi înspre a-i ajuta pe ceilalţi din comunitatea lor: ţări precum Peru (50%), Africa de Sud (49%) si India (49%) conduc acest clasament şi se situează peste media globală.
Şapte din zece (71%) spun că s-au simţit susţinuţi de prieteni şi familie în timpul pandemiei, clasament condus de Marea Britanie (84%), urmată de Africa de Sud (83%), Canada (83%) şi Statele Unite (83%). La polul opus, doar o cincime (21%) spun că nu s-au simţit susţinuţi de prieteni şi familie, însă acest procent creşte la peste o treime în ţări precum Polonia şi Ungaria.
În privinţa relaţiei cu angajatorul şi perspectiva asupra locului de muncă înainte şi în timpul crizei, oamenii au păreri diferite. Aproape jumătate dintre ei (46%) spun că nu s-a schimbat nimic în acest sens. În notă pozitivă, s-au înregistrat procente peste media globală de 22% reprezentând părerea celor care spun că au primit mai mult suport de la angajator acum decât înainte de criză în ţări precum India (41%), Mexic (32%) şi Malaezia (29%). Faţă de media globală, jumătatea goală a paharului a fost reprezentată de ţări precum Coreea de Sud (8%), Japonia (11%) şi Rusia (13%).
Per total, 44% dintre angajaţi se tem mai mult acum decât înainte de criză că îşi vor pierde locul de muncă. O treime (34%) nu văd nicio diferenţă în acest sens, în timp ce 13% spun că sunt mai puţin îngrijoraţi acum decât înainte de izbucnirea crizei.
Întrebaţi despre cum trebuie să fie un lider politic capabil să scoată ţara cu bine din pandemie, cetăţenii lumii au spus, în cea mai mare proporţie (33%), că plasarea intereselor ţării deasupra celor politice este cea mai importantă calitate a unui lider astăzi. Această trăsătură este urmată de onestitea faţă de popor (29%) şi înţelegerea problemelor cu care se confruntă populaţia (28%). Pentru majoritatea trăsăturilor listate, diferenţele dintre bărbaţi şi femei în privinţa răspunsurilor sunt minimale, fiind singura întrebare pentru care genul respondentului este irelevant.
Oamenii par să aibă percepţii clare în ceea ce priveşte stereotipiile cu privire la asocierea bărbaţilor şi femeilor cu anumite meserii. Dincolo însă de aceste asocieri, ce atrage privirea în graficul de mai jos este însă însoţirea profesiilor feminine de către un salariu net mai mic decât pentru profesiile ocupate de bărbaţi. Profesiile care sunt văzute ca fiind făcute într-o proporţie mai mare de către femei sunt considerate şi drept cele mai prost plătite: asistent medical, profesor, lucrător comercial etc. În oglindă, profesiile masculine mai slab plătite includ şoferii din curierat, lucrătorii în construcţii, dar şi poliţiştii, oamenii de ştiinţă sau medicii. La polul opus, profesii (prea) bine plătite şi exercitate de bărbaţi includ politicienii, bancherii, contabilii şi inginerii (în special din IT).
Jumătate dintre respondenţi (52%) consideră că egalitatea între sexe va reveni la situaţia de dinainte de izbucnirea pandemiei. Vestea bună este că respondenţii din acele ţări care au cea mai mare nevoie de îmbunătăţirea politicilor şi practicilor în domeniul egalităţii de gen consideră că trebuie să se schimbe ceva în ţara lor. Cu fraza „femeile ar trebui să fie <mai> egale cu bărbaţii decât sunt acum”, au fost de acord 38% dintre cetăţenii din Arabia Saudită (faţă de 11% media globală), 21% în India şi 19% în China.
Cu toate acestea, principalele priorităţi aşteptate în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă femeile sunt reprezentate de implementarea unor practici de muncă mai flexibile precum lucrul de acasă şi/ sau part-time (40%), precum şi de oferirea unui sprijin mai mare fetelor şi femeilor care se confruntă cu acte de violenţă şi abuz (36%).
Studiul Ipsos a fost realizat online, în perioada 22 ianuarie - 5 februarie 2021, pe un eşantion de 20.520 respondenţi cu vârsta cuprinsă între 16-74 ani, din 28 de ţări. Ţările participante la studiu sunt: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, Rusia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Turcia şi Ungaria.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Un bărbat aflat în carantină a forţat filtrul de jandarmi să ajungă la o aniversare. Cu ce sumă a fost amendat "petrecăreţul"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:06
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Zelenski susţine unitatea pentru o "pace dreaptă" în cadrul întâlnirii cu oficialii UE la Bruxelles / O uzină chimică din Rusia a fost atacată în regiunea Rostov / Putin propune să „experimenteze” apărarea aeriană occidentală prin lansarea Oreshnik asupra Kievului
-
astăzi, 16:50
Trei români nominalizaţi pentru titlul de „Sportivul Anului în Europa” de European Aquatics