Studiu italian: consumul de paste îi face pe oameni mai fericiţi

Publicat: 05 12. 2023, 17:59
Actualizat: 05 12. 2023, 18:01

Un studiu italian realizat de „Behavior & Brain Lab” de la Universitatea de Limbi şi Comunicare IULM, în colaborare cu Unione Italiana Food, a explorat ştiinţific mecanismele emoţionale şi neurofiziologice care stau la baza bucuriei trăite în timpul consumului de paste, potrivit Malta Daily.

Folosind metode neuro-ştiinţifice şi de urmărire a creierului, similare cu cele folosite la detectoarele de minciuni, cercetătorii au examinat reacţiile emoţionale la 40 de subiecţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, fără alergii alimentare.

Studiul a descoperit că în timpul consumului de paste declanşează o stare emoţional-cognitivă pozitivă puternică şi de durată, comparabilă sau chiar depăşind bucuria indusă de activităţile preferate, cum ar fi ascultarea muzicii sau urmărirea sportului.

Profesorul Vincenzo Russo, fondatorul Neuromarketing Behavior & Brain Lab IULM, afirmă că pastele şi fericirea sunt inseparabile, actul de a gusta şi a savura paste stimulând cele mai pozitive amintiri şi emoţii.

Analizând obiceiurile de consum, studiul a constatat că indivizii asociază consumul de paste cu fericirea, împărtăşirea în familie şi prietenia. Aproximativ 40% dintre participanţi au considerat pastele un aliment confortabil, iar 76% dintre respondenţi au afirmat că consumul de paste îi face foarte fericiţi.

Aceste descoperiri subliniază legătura emoţională profundă pe care oamenii o au cu pastele, explicând popularitatea lor de durată. Dincolo de tărâmul emoţional, literatura ştiinţifică susţine impactul pozitiv al pastei asupra stării de spirit, atribuindu-l prezenţei triptofanului şi vitaminelor B, au mai stabilit cercetătorii