Studiu: jocurile video sunt bune şi pentru minte, dar fereşte-te să depăşeşti limita. Care este perioada interzisă

O oră pe zi pentru a îmbunătăţi starea de spirit şi a reduce stresul, spune un studiu realizat în Japonia.

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului Studiu: jocurile video sunt bune şi pentru minte, dar fereşte-te să depăşeşti limita. Care este perioada interzisă

Jocurile video, demonizate uneori, fac acum parte din viaţa de zi cu zi nu doar ca formă de divertisment. Numeroase studii din ultimii ani au confirmat beneficiile lor pentru sănătatea mintală.

Mai nou, o analiză venită din Japonia, patria Nintendo, stabileşte limitele pe care ar trebui să ni le impunem pentru a evita riscurile.

Perioada lungă a pandemiei de COVID-19 a oferit cercetătorilor de la Universitatea Nihon din Tokyo oportunitatea ideală de a se concentra asupra posibilelor efecte ale jocurilor video asupra sănătăţii mintale. Lockdown-urile şi estricţiile de călătorie au dus la un adevărat boom al cererilor pentru console şi jocuri video, în special Nintendo Switch şi PlayStation 5.

În faţa acestei cereri fără precedent, comercianţii cu amănuntul din Japonia au decis să adopte strategia loteriilor, pentru a atribui aleatoriu puţinele console disponibile. Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în Nature Human Behavior, s-a bazat în mare parte din acel sistem, implicând 8.192 de persoane cu vârste cuprinse între 10 şi 69 de ani care au participat la loterie pentru a câştiga un Nintendo Switch sau un PlayStation 5.

Cercetătorii au colectat informaţii despre sănătatea mintală a subiecţilor implicaţi, caracteristicile lor socio-demografice şi obiceiurile legate de jocurile video. Cei care au reuşit să obţină un Nintendo Switch sau PlayStation 5 au dezvăluit că au observat o scădere a nivelului de stres şi o satisfacţie generală mai bună în comparaţie cu cei care nu erau eligibili să pună mâna pe o consolă.

Beneficiile mentale ale deţinerii unei PlayStation 5 au fost cele mai evidente în rândul bărbaţilor, jucătorilor pasionaţi şi familiilor fără copii. Dimpotrivă, deţinerea unui Nintendo Switch a dus la o mai mare bunăstare în rândul familiilor cu copii şi al jucătorilor ocazionali. Şi s-a ajuns la punctul crucial: câte ore pe zi ar trebui să te joci pentru a obţine beneficii?

Potrivit participanţilor la sondaj, jocul video timp de o oră pe zi a fost suficient pentru a creşte nivelul de satisfacţie, în timp ce cei care au depăşit trei ore consecutive au observat un pas înapoi.

„Printr-o abordare experimentală naturală, am arătat că câştigarea la loterie a unui Switch sau PS5 în Japonia a avut un impact pozitiv asupra bunăstării mentale a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 69 de ani. Toate estimările noastre au indicat corelaţii pozitive între jocurile video şi satisfacţie", au concluzionat autorii cercetării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici