- Home
- Social
- (14.10.2022, 18:17)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Lockdown-urile din pandemie au dus la scăderea natalităţii în Europa. România, printre cele mai afectate ţări
Europa a înregistrat o scădere de 14% a ratei natalităţii în ianuarie 2021 în comparaţie cu anii precedenţi - o scădere declanşată probabil de primul val al pandemiei Covid-19, sugerează o cercetare.
Urmărește
992 afișări
Ianuarie 2021 a fost la nouă sau zece luni după impunerea restricţiilor legate de Covid. Lockdown-urile mai lungi au dus la mai puţine sarcini, sugerează studiul. Scăderea a fost mai frecventă în ţările în care sistemele de sănătate au întâmpinat dificultăţi, scrie BBC.
Lituania şi România au înregistrat cele mai mari scăderi - de 28% şi, respectiv, 23% - în timp ce Suedia, care nu a avut niciun blocaj, a înregistrat rate normale ale naşterilor, potrivit rezultatelor publicate în revista Human Reproduction.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Cercetătorii spun că descoperirile pot duce la "consecinţe pe termen lung asupra demografiei, în special în Europa de Vest, unde există populaţii îmbătrânite".
"Cu cât lockdown-urile au fost mai lungi, cu atât mai puţine sarcini au avut loc în această perioadă, chiar şi în ţările care nu au fost grav afectate de pandemie", a declarat Dr. Leo Pomar, de la Spitalul Universitar din Lausanne, care a scris studiul.
"Credem că teama cuplurilor de o criză sanitară şi socială în momentul primului val de Covid-19 a contribuit la scăderea numărului de naşteri vii nouă luni mai târziu."
Măsurile de distanţare socială, temerile legate de virus şi criza socială şi economică provocată ca urmare ar putea fi "factori indirecţi care au jucat un rol în decizia cuplurilor de a amâna sarcinile", se arată în raport.
Anglia şi Ţara Galilor au înregistrat o scădere de 13% în ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2018 şi 2019 - în timp ce numărul de copii născuţi în Scoţia a scăzut cu 14%.
Franţa şi Spania au înregistrat o scădere de 14% şi, respectiv, 23%.
În martie 2021, naşterile au revenit la o rată similară cu nivelul de dinaintea pandemiei, ceea ce corespunde unei reveniri la nouă până la 10 luni după încheierea unor lockdown-uri, se arată în studiu. Dar cercetătorii spun că această revenire nu pare să fi compensat scăderea ratei natalităţii cu două luni înainte.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Restricţii pe mai multe străzi din Capitală în weekend pentru organizarea unor evenimente
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe