- Home
- Social
- (14.01.2022, 10:22)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Pandemia a schimbat percepţia asupra frumuseţii. Măştile de protecţie îi fac pe oameni să pară mai atractivi
- În timpul pandemiei de COVID au existat puţine aspecte pozitive, dar academicienii britanici ar putea să fi descoperit unul: oamenii par mai atractivi cu măşti de protecţie.
- Studiul a descoperit că persoanele care poartă mască chirurgicală de unică folosinţă sunt considerate cele mai atrăgătoare.
Urmărește
1479 afișări
STUDIU Pandemia a schimbat percepţia asupra frumuseţii. Măştile de protecţie îi fac pe oameni să pară mai atractivi
Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff au fost surprinşi să constate că atât bărbaţii, cât şi femeile au fost consideraţi mai arătoşi oamenii cu o mască de protecţie care le ascunde jumătatea inferioară a feţei.
Dr. Michael Lewis, lector la şcoala de psihologie a Universităţii Cardiff şi expert în feţe, a declarat că cercetările efectuate înainte de pandemie au constatat că măştile medicale reduc atractivitatea deoarece sunt asociate cu boala sau cu afecţiunile, potrivit The Guardian.
„Am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când măştile au devenit omniprezente şi să înţelegem dacă tipul de mască are vreun efect", a spus el. „Studiul nostru sugerează că feţele sunt considerate mai atractive atunci când sunt acoperite de măşti medicale. Acest lucru se poate datora faptului că suntem obişnuiţi ca lucrătorii din domeniul sănătăţii să poarte măşti albastre şi acum le asociem cu persoanele care au profesii medicale sau de îngrijire. Într-un moment în care ne simţim vulnerabili, este posibil să considerăm că purtarea măştilor medicale ne linişteşte şi astfel să ne simţim mai bine în raport cu purtătorul”.
Prima parte a cercetării a fost realizată în februarie 2021, moment în care populaţia britanică s-a obişnuit să poarte măşti în anumite circumstanţe. 43 de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor unor chipuri de bărbaţi fără mască, purtând o mască simplă din pânză, o mască medicală albastră şi ţinând în mână o carte neagră simplă care acoperă zona pe care o mască ar ascunde-o.
Participanţii au spus că cei care purtau o mască de pânză erau semnificativ mai atractivi decât cei fără mască sau ale căror feţe erau parţial ascunse de o carte. Dar masca chirurgicală, care era doar una normală, de unică folosinţă, îi făcea pe cei care o purtau să arate şi mai bine.
„Rezultatele contrazic cercetările de dinainte de pandemie, în care se credea că măştile îi fac pe oameni să se gândească la boală şi că persoana respectivă ar trebui evitată", a declarat Lewis. „Pandemia a schimbat psihologia noastră în ceea ce priveşte modul în care îi percepem pe purtătorii de măşti. Atunci când vedem pe cineva purtând o mască nu ne mai gândim 'acea persoană are o boală, trebuie să mă feresc`. Acest lucru are legătură cu psihologia evoluţionistă şi cu motivul pentru care ne alegem partenerii pe care îi alegem. Boala şi dovezile de boală pot juca un rol important în selecţia partenerului - anterior, orice indiciu de boală ar fi fost un mare obstacol. Acum putem observa o schimbare în psihologia noastră, astfel încât măştile faciale nu mai acţionează ca un indiciu de contaminare”.
Lewis a spus că este posibil, de asemenea, ca măştile să îi facă pe oameni mai atrăgători, deoarece direcţionează atenţia către ochi. El a spus că alte studii au descoperit că acoperirea jumătăţii stângi sau drepte a unei feţe îi face pe oameni să pară mai atractivi, explicaţia ar fi că se exagerează impactul general.
Rezultatele primului studiu au fost publicate în revista Cognitive Research: Principles and Implications. A fost realizat un al doilea studiu, în care un grup de bărbaţi se uită la femei cu măşti. Acesta nu a fost încă publicat, dar Lewis a spus că rezultatele au fost în mare aceleaşi. Cercetătorii nu le-au cerut participanţilor să îşi precizeze orientările sexuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe