STUDIU: Nouă din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an

Nouă din zece români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50% dintre ei sunt conştienţi că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătate, arată un studiu al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, lansat în cadrul campaniei "Un viitor fără pată!".

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Nouă din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an

STUDIU: Nouă din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an (Imagine: Mediafax Foto)

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) a lansat cea de-a treia ediţie a campaniei "Un viitor fără pată!", un demers de educare şi informare a publicului larg, şi în special a tinerilor, cu privire la prevenirea melanomului.

Şi în 2015 campania porneşte pe fondul unui comportament îngrijorător al românilor faţă de expunerea la soare, precizează federaţia.

Astfel, potrivit studiului, nouă din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50 la sută dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81 la sută dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat -73 la sută - fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă peste 30 de ani, a spus preşedintele FABCR, Cezar Irimia.

Totodată, deşi evoluţia aluniţelor este un semnal de alarmă, iar atunci când este vorba despre sănătatea pielii celor dragi majoritatea obişnuiesc să le explice pericolele expunerii necontrolate la soare şi importanţa folosirii cremei pentru protecţie solară, românii, şi în special tinerii, nu obişnuiesc să îşi protejeze pielea atunci când se expun mai mult timp la soare sau când practică sport în aer liber.

Acestea sunt doar o parte din rezultatele chestionarului online "Cum se protejează românii de soare?", realizat de FABCR în luna iulie a acestui an. Eşantionul a fost compus din 550 de respondenţi, dintre care 158 cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi 392 cu vârsta peste 30 de ani.

"Datele oficiale privind incidenţa melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample şi constante de educare şi prevenţie, atât în rândul tinerilor, cât şi al adulţilor, incidenţa melanomului malign creşte. Mai mult, chestionarul online privind comportamentul românilor atunci când se expun razelor solare şi modalitatea prin care aceştia aleg să se protejeze şi să îşi îngrijească pielea ne-a arătat o realitate îngrijorătoare. Şi în acest an, ne dorim să readucem în atenţia publicului importanţa unei informări complete despre factorii de risc şi metodele de prevenţie ale melanomului malign", a mai spus Irimia.

În prezent, potrivit Skin Cancer Foundation, melanomul este cea mai comună formă de cancer pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani şi a doua cea mai comună formă de cancer pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 19 ani, metoda de prevenţie indicată de medicii specialişti fiind controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.

"Una dintrecele mai importante metode de prevenţie împotriva dezvoltării melanomului o reprezintă propria examinare a pielii. Astfel, atunci când analizăm o aluniţă sau o leziune de pe piele, este necesar să fim atenţi dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm şi dacă leziunea evoluează (îşi modifică aspectul) de la o lună la alta. De asemenea, date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsurile solare, ca urmare a expunerii necontrolate şi prelungite la soare", a declarat prof. dr. George Sorin Ţiplica, şeful Secţiei de dermatologie la Spitalul Colentina.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar în 2015 este estimat un număr de 9.940 de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. Totodată, se înregistrează o incidenţă a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în creştere în ultimii 25 de ani - de la 1,2/100.000 la 4,5/100.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici