Studiu. Oamenii de ştiinţă au descoperit sute de factori genetici de risc pentru depresie

  • Un studiu global a identificat 300 de factori de risc genetic pentru depresie necunoscuţi anterior, deoarece a inclus un eşantion de populaţie mult mai larg, potrivit The Guardian.
  • Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 280 de milioane de oameni suferă de depresie.
Urmărește
399 afișări
Imaginea articolului Studiu. Oamenii de ştiinţă au descoperit sute de factori genetici de risc pentru depresie

O serie de factori, inclusiv evenimentele traumatice din viaţă, problemele de sănătate fizică şi stresul, pot creşte riscul de a dezvolta depresie, însă aceasta are şi o componentă genetică.

O echipă internaţională de cercetători, condusă de Universitatea din Edinburgh şi King's College din Londra, a studiat informaţii genetice de la peste cinci milioane de persoane din 29 de ţări, dintre care una din patru are origini non-europene.

Studiul, publicat în revista Cell, a descoperit 700 de variaţii în codul genetic al participanţilor, legate de dezvoltarea depresiei, dintre care aproape jumătate nu fuseseră asociate cu această afecţiune până acum.

Aceste mici modificări ale ADN-ului sunt legate de neuronii din mai multe regiuni ale creierului, inclusiv din cele care controlează emoţiile.

Autorii consideră că descoperirile le vor permite oamenilor de ştiinţă să prezică mai bine riscul de depresie, indiferent de etnia pacientului, şi să dezvolte opţiuni de tratament mai diverse, contribuind la reducerea inegalităţilor în materie de sănătate. Studiul a calculat că 308 gene au fost asociate cu un risc mai mare de depresie.

Cercetătorii au examinat peste 1.600 de medicamente pentru a vedea dacă acestea au un impact asupra genelor respective. Faţă de antidepresive, studiul a identificat că Pregabalin, utilizat pentru durerea cronică, şi Modafinil, utilizat pentru narcolepsie, au, de asemenea, un efect asupra acestor gene şi, prin urmare, ar putea fi utilizate pentru a trata depresia. Ar fi necesare studii şi studii clinice suplimentare pentru a explora potenţialul acestor medicamente la pacienţii cu depresie, au spus autorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici