Studiu: Persoanele cu Covid care au boli cardiovasculare şi boli renale cronice, risc dublu de deces!

  • Un studiu făcut de un grup de experţi de la Institutul Cantacuzino arată că pacienţii cu boli de inimă şi cei cu boli renale care fac boala Covid au risc dublu de deces
  • Studiul, printre puţinele de acest fel din România, a fost făcut pe un eşantion de aproape 900 de pacienţi infectaţi
  • Medic cardiolog: Un pacient cu o boală cardiovasculară avansată are afectate toate organele, virusul este în cazul lor mai agresiv
  • Medic diabetolog: Diabetul asociază boli importante, precum boala cronică renală sau cea cardiovasculară
Urmărește
2688 afișări
Imaginea articolului Studiu: Persoanele cu Covid care au boli cardiovasculare şi boli renale cronice, risc dublu de deces!

Ştii deja că printre cei mai afectaţi de virusul SARS Cov 2 sunt pacienţii care au şi alte boli asociate, precum diabetul sau bolile cardiovasculare.

Un grup de experţi de la Institutul Cantacuzino a realizat o analiză a factorilor de risc  pe aproape 900 de pacienţi dintr-un subgrup de aproape 12.000 infectaţi, date pe care le-au accesat pe 23 mai.

Studiul, printre puţinele de acest fel realizate de specialiştii de la noi,  arată că pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare preexistente fost de 2.89 ori mai mult predispuşi la deces decât pacienţii care nu aveau acest tip de boală.

Cei care aveau boli renale cronice, au avut un risc de mortalitate de 2, 69 ori mai mare, iar cei cu diabet de 2, 3 ori mai crescut decât în cazul persoanelor sănătoase.

Medicul Valeria Slavu îţi explică faptul că infecţia prezentă la un pacient cu SARS COV 2 care are şi o boală cardiovasculară este mult mai agresivă, din cauza organismului slăbit. Grav este că, de frica virusului, pacienţii cu afecţiuni din acest spectru au evitat spitalele, boala agravându-se în tot acest timp.

Boala cardiovasculară poate fi o complicaţie de temut şi în cazul celor care au diabet, spune Prof. Dr. Gabriela Radulian. În cazul lor, ca şi al tuturor pacienţilor, boala trebuie atent monitorizată şi medicaţia neîntreruptă. 

”Un pacient cu o boală cardiovasculară avansată are afectate toate organele, inclusiv plămânii, rinichii, ficatul, şi atunci un virus care se suprapune peste un organism slăbit de această patologie, sigur că va fi mult mai agresiv. Pacienţii noştrii au evitat să ajungă la medici pentru controalele de rutină, şi vin acum decompensaţi chiar dacă nu au Sars Cov 2”, a declarat Valeria Slavu, medic primar cardiologie şi medicină internă.

”De cele mai multe ori diabetul nu este reprezentat numai de o glicemie mare, de cele mai multe ori asociază boli importante, fie că vorbim despre boală cronică renală, fie că vorbim despre persoane cu afecţiuni cardiovasculare. La aceste persoane trebuie să avem de fiecare dată măsuri suplimentare legate de respectarea tratamentului, de controlul glicemic strict”, a declarat Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici