Studiu. Peste 2 milioane de români apți de muncă, invizibili pe piață din cauza barierelor digitale
România se află constant pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește alfabetizarea digitală: doar 28% dintre românii cu vârste între 16 și 74 de ani aveau în 2023 competențe digitale de bază sau peste, comparativ cu media UE de 55%, se menționează în studiu.
Disparitatea este mai profundă în rândul populației vulnerabile. Doar 25% dintre femeile peste 65 de ani dețin competențe digitale de bază, față de peste 70% dintre tinerele de 25–34 de ani. Conform studiului, această diferență de acces la instrumentele digitale conduce la o excludere involuntară de pe piața muncii.
Potrivit datelor INS și Eurostat, aproximativ patru milioane de români apți de muncă sunt inactivi economic, adică nu lucrează și nici nu își caută activ un job. Estimările sugerează că peste două milioane dintre aceștia și-ar dori să muncească, dar sunt împiedicați de lipsa accesului la platforme de recrutare pe care să le poată folosi.
Acești oameni – în mare parte persoane peste 45 de ani, fără competențe digitale, din mediul rural sau urban periferic – continuă să se bazeze pe metode tradiționale de angajare, a căror eficiență este foarte redusă:
– 2% dintre ei își găsesc de lucru prin recomandări personale;
– 1% prin anunțuri în ziare sau la aviziere locale;
– 4% reușesc prin prezentarea directă la firme;
– 1% prin agențiile de stat pentru ocuparea forței de muncă.