- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.09.2013, 15:02)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Peste 75% din utilizatorii bibliotecilor din sate şi oraşe mici ştiu să utilizeze internetul
Peste 75% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural şi urban mic sunt alfabetizaţi digital, respectiv ştiu să utilizeze un calculator şi să caute informaţii pe internet, dar peste 40% dintre români nu au folosit niciodată internetul, potrivit unui studiu Biblionet.
Urmărește
389 afișări
Peste 75% din utilizatorii bibliotecilor din sate şi oraşe mici ştiu să utilizeze internetul- studiu (Imagine: Shutterstock)
Studiul a fost realizat de Cult Market Research, pentru Fundaţia IREX România, în perioada august - septembrie. Eşantionul a inclus 3.000 de respondenţi din mediul rural şi urban mic, la nivel naţional, care folosesc serviciile bibliotecilor din programul Biblionet, o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Conform sursei citate, 70% dintre respondenţi au declarat că utilizează platforme de socializare şi pot redacta şi trimite email-uri fără probleme. Totodată, 31% au declarat că fac cumpărături online, iar 27% lucrează cu programe specializate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Mai mult de trei sferturi dintre respondenţi consideră că vizitarea bibliotecii i-a ajutat în mare sau foarte mare măsură să-şi dezvolte competenţele de utilizare a calculatorului, 81% dintre aceştia apreciind că nivelul lor actual de utilizare este unul bun, respectiv foarte bun.
"În bibliotecile publice şi cu ajutorul a zeci de organizaţii partenere Biblionet, mii de oameni din toată ţara primesc gratuit instrucţiuni despre benfeciile internetului şi sunt ajutaţi să ia legătura cu cei apropiaţi, să caute produse online sau chiar să-şi lanseze propriile bloguri. Ultimele statistici ne-au arătat că peste 9.000 de persoane şi-au găsit un loc de muncă folosind internetul din bibliotecă şi participând la cursuri de resurse umane organizate în acelaşi spaţiu, iar peste 500.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet într-o bibliotecă publică. Sunt statistici care arată că interesul pentru tehnologie creşte de la un an la altul, că accesul la informaţie şi instruire devin tot mai importante şi că în România anului 2013, a fi integrat social şi cetăţean responsabil înseamnă a fi alfabetizat digital. Peste 2.300 de biblioteci publice din România şi zeci de mii din toată Europa sunt dovada vie a faptului că tehnologia este un factor de inserţie socială şi că acestea pot ajuta oamenii să dobândească competenţe digitale pentru a-şi îmbunătăţi viaţa", a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet şi Campionul Digital al României la Comisia Europeană.
Totuşi, conform comunicatului, în România, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodată internetul. "Acest lucru presupune mai puţine oportunităţi pe piaţa muncii, educaţie sau comunicare cu lumea, în general. Proporţia populaţiei nealfabetizate digital se găseşte preponderent în mediul urban mic şi rural, zone în care bibliotecile publice devin resurse cheie pentru incluziunea digitală, acestea oferind gratuit numeroase servicii de instruire digitală", se mai spune în comunicat.
Potrivit comunicatului, 41% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural folosesc internetul regulat (cel puţin odată pe săptămână) şi 35% îl folosesc frecvent (zilnic). Numai 3% accesează internetul de la bibliotecă de câteva ori pe an şi 6% aproape deloc.
Aproape 3.000 de bibliotecari din ţară au fost pregătiţi în cadrul programului Biblionet să ţină cursuri de utilizare a computerului şi internetului pentru o alfabetizare digitală de bază. Astfel, se explică procentul de 84% dintre utilizatori care au declarat că au fost pregătiţi, respectiv ajutaţi de un bibliotecar pentru a utiliza mai bine calculatorul sau internetul.
În topul celor mai des invocate motive pentru utilizarea calculatorului se regăsesc păstrarea relaţiei cu prieteni şi rude, vizionarea de filme, jocurile şi dorinţa de a asculta muzică. Jumătate dintre abonaţii bibliotecilor, însă, doresc să caute informaţii pe subiecte specifice, iar 40% învaţă lucruri noi şi îşi efectuează temele folosind calculatorul din bibliotecă. 84% dintre respondenţi au declarat că au diversificat tipul de acţiuni pe care le fac la calculator sau pe internet de când merg la bibliotecă.
Conform unui alt studiu, realizat la cererea Fundaţiei Bill & Melinda Gates, în martie 2013, peste 16% dintre români, respectiv 2,6 milioane, frecventau bibliotecile publice.
Ziua Internaţională a Alfabetizării se sărbătoreşte în fiecare an pe 8 septembrie, pentru a promova importanţa alfabetizării la nivel de comunitate, societate şi individ. În anul 2013, se poate vorbi despre un alt tip de alfabetizare care a devenit la fel de important ca scrisul şi cititul şi anume alfabetizarea digitală, se mai spune în comunicat.
Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates, în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, pe o durată de cinci ani, şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.
În România, sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de judeţe, dintre acestea, 89% sunt instituţii de dimensiuni mici, localizate în mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare şi echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet şi a instruit aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniţia şi asista utilizatori în accesarea informaţiei.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe